Pola Elizejskie – rodzinny przepis na pyszną sałatkę. Robię prawie w każdą niedzielę. Efektowna i pyszna

Pola Elizejskie” to oryginalna sałatka, która nie tylko wspaniale smakuje, ale również świetnie się prezentuje. Sałatka wykonana zgodnie z tym przepisem, będzie idealną propozycją np. na niedzielny obiad lub wielkanocne śniadanie.

Składniki na sałatkę:

  • 3 jajka (średniego rozmiaru)
  • 200 g twardego, żółtego sera
  • 200 g wędzonej szynki lub kiełbasy
  • zielony ogórek
  • pomidor (malinowy lub polny)
  • zioła zgodne z twoim gustem
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je w zimnej wodzie i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser ścieramy na tarce, na drobnych oczkach.

Ogórek pokrój w paski (możesz go obrać lub zostawić w skórce). Pomidory pokrój w paski. Jeżeli są bardzo dojrzałe i soczyste, usuń z nich nadmiar soku  i gniazda nasienne, zostawiając mięsisty miąższ.

Mięso również pokrój w paski. Sałatkę układamy warstwowo (zostawiamy trochę każdego składnika, aby na koniec udekorować wierzch sałatki). I tak kolejno układamy: ser, cienką warstwę majonezu, kiełbasę lub szynkę, majonez, jajko, majonez, pomidory, majonez, ogórki i majonez.

Górę dekorujemy za pomocą układania pasków z każdego składnika. Dodatkowo, pomiędzy kolorowymi paskami tworzymy wzorki z majonezu, wyciskając go ze szprycy cukierniczej. Wzdłuż krawędzi, po obrysie, możesz umieścić dowolne świeże zioła. Twoja sałatka jest gotowa. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!