Wraz z nastaniem jesiennej aury warto pomyśleć, jak zachować odrobinę lata. Starą, dobrą metodą naszych mam i babć jest robienie przetworów, dzięki którym możemy cieszyć się plonami ciepłych dni przez cały rok.
Aromatyczna pasta czosnkowa wspaniale podbije smak każdego dania, a jej uniwersalność sprawi, że będzie wspaniale komponować się również jako dodatek do zapiekanek, sosów czy kanapek. Nie musisz być wybitnym kucharzem aby ją przygotować – przepis jest banalnie prosty!
Obrany czosnek należy zmiksować w blenderze. Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować całość. Gotową pastę przełożyć do przygotowanego wcześniej słoika. Wierzch możemy skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
Jeśli znudzi nam się powyższy przepis, możemy go urozmaicić, dodając do zmiksowanego czosnku oprócz podstawowych składników również 1 łyżkę octu jabłkowego i dwie gałązki posiekanego koperku.