Szybka napoleonka – 15 min i na stole. Banalnie prosty i bajecznie pyszny deser.

Nie trzeba wielkich zmagań, by postawić na stole napoleonkę. Ciasto, które wygląda wykwintnie w cukierni, jest banalnie proste w przygotowaniu. Spróbuj sama.

Potrzebujesz:

  • 1 list mleka
  • 4 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • Szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 opakowanie cukru pudru
  • Cienkie krakersy

Odlej pół litra mleka do naczynia. Dodaj do niego żółtka, mąkę i zawartość torebki z budyniem. Pozostałą ilość mleka zagotuj na wolnym ogniu z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i masłem.

Kiedy wszystkie składniki połączą się, a mleko zacznie się gotować, dodaj do niego zawartość pierwszego naczynia. Musimy pamiętać, by robić to powoli i uważnie. Całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania odpowiednio gęstej masy.

Gdy będzie już gotowa, wyjmujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Następnym etapem jest wyłożenie spodu blaszki krakersami. Krakersy zalewamy przygotowaną wcześniej masą i obkładamy z góry drugą wersją krakersów.

Ciasto zamykamy w lodówce, by stężało. Tradycyjnie napoleonki podaje się przyprószone grubą warstwą cukru-pudru. Voila! 

error: Treść zabezpieczona !!