Szybka napoleonka – 15 min i na stole. Banalnie prosty i bajecznie pyszny deser.
141 513
Nie trzeba wielkich zmagań, by postawić na stole napoleonkę. Ciasto, które wygląda wykwintnie w cukierni, jest banalnie proste w przygotowaniu. Spróbuj sama.
Potrzebujesz:
1 list mleka
4 jajka
3/4 kostki masła
Szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 opakowania cukru waniliowego
1 opakowanie cukru pudru
Cienkie krakersy
Odlej pół litra mleka do naczynia. Dodaj do niego żółtka, mąkę i zawartość torebki z budyniem. Pozostałą ilość mleka zagotuj na wolnym ogniu z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i masłem.
Kiedy wszystkie składniki połączą się, a mleko zacznie się gotować, dodaj do niego zawartość pierwszego naczynia. Musimy pamiętać, by robić to powoli i uważnie. Całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania odpowiednio gęstej masy.
Gdy będzie już gotowa, wyjmujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Następnym etapem jest wyłożenie spodu blaszki krakersami. Krakersy zalewamy przygotowaną wcześniej masą i obkładamy z góry drugą wersją krakersów.
Ciasto zamykamy w lodówce, by stężało. Tradycyjnie napoleonki podaje się przyprószone grubą warstwą cukru-pudru. Voila!