W każdą niedzielę robię te pyszne rogaliki na śmietanie. 20 min i gotowe. Niezwykle smaczne

Ten niezwykle prosty i szybki przepis na rogaliki na śmietanie dostałam od mojej koleżanki. Ich wykonanie zajmuje maksymalnie 20 minut.

Deser ten będzie idealnym poczęstunkiem dla niezapowiedzianych gości. Jesteśmy pewni, że zaskoczysz swoich bliskich jego niezwykłym smakiem, a podanie go w towarzystwie kawy czy herbaty spowoduje, że każdy poprosi o dokładkę .

Składniki:

  • 200 gramów masła,
  • 2 jaja,
  • 200 gramów kwaśnej śmietany,
  • 90 gramów cukru,
  • 5 gramów proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 300 gramów mąki pszennej.

Przygotowanie:

Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i całość wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia. Dodaj jaja i ubić mikserem. Wymieszać z kwaśną śmietaną.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do płynnej masy i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto.

Formować grube ruloniki i łączyć je w pierścienie. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.

Piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!