Serniczki z patelni w kilka minut. Znikają ze stołu w kilka chwil

Serczniczki z patelni to nie tylko szybka ale i przepyszna przekąska. Mogą stanowić deser lub też śniadanie. Idealnie smakują nie tylko od razu po zrobieniu ale również na zimno.

Składniki:

  • 1-1,5 szklanki kaszki mannej
  • 400 g twarogu (można użyć chudego aby zmniejszyć kalorykę)
  • 2 łyżki cukru (lub 3 dowolnego słodzika)
  • olej roślinny do smażenia
  • mąka pszenna (niewielka ilość)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj. Jeśli masa wyszła za rzadka możesz zagęścić ją dodatkową ilością kaszki mannej. Jeśli za rzadka – niewielką ilość mleka lub wody.

Ugniataj ciasto aż zyska delikatnie lepką konsystencję. Z ciasta uformuj kulki i delikatnie posyp je z każdej strony mąką. Serczniczki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na patelni aż do czasu zarumienienia się placuszków z obu stron.

Gotowe! Serczniczki możesz podawać same lub z dodatkiem ulubionych owoców lub polew. 

error: Treść zabezpieczona !!