Nadziewane roladki z kapusty pekińskiej – Mój hit na każdym przyjęciu, smak mile zaskoczył gości

Roladki nadziewane z kapustą pekińską to idealny pomysł na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Do ich przygotowania niezbędna jest kapusta z dużymi, dorodnymi liśćmi, które dadzą się dobrze formować.

Pomidory, które potrzebne są do nadzienia powinny być spore i mięsiste. Nie mogą jednak posiadać zbyt dużej ilości wody w miąższu.

Jeśli podczas ich krojenia okaże się, że środek jest bardzo mokry warto odcisnąć nadmiar wody na ręcznik papierowy. Połączenia delikatności sera ze świeżością pomidorów i ziół to doskonałe połączenie dające niezapomniane wrażenia smakowe.

Składniki:

  • 1 szuka kapusty pekińskiej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli do smaku
  • mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 pomidory
  • 200 g twardego sera
  • pęczek ziół
  • 3 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Liście delikatnie oddzielić od korzenia. Usunąć twardą ich część, a całe liście delikatnie rozbić, aby zrobiły się miękkie. Jajka wymieszać z solą i pieprzem. Dodać do nich mąkę i wymieszać wszystko, aż powstanie jednolita masa.

Każdy liść kapusty umieścić w powstałej masie, aby pokrył się nią w całości. Usmażyć na oleju przez kilka minut z obu stron. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu.

Pomidory pokroić na pół i usunąć z nich gniazda nasienne. Pozostałą część skroić w drobną kostkę.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z posiekanymi ziołami. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Całość wymieszać.

Odrobinę farszu umieścić na końcu liścia i zawinąć go w rulon. Tak przygotowaną potrawę można podawać na talerze.

error: Treść zabezpieczona !!