W obliczu panujących wirusów, dbałości o zdrowie oraz poszukiwaniu naturalnych źródeł witamin, roślina ta staje się niezwykle cennym lekarstwem. Moc imbiru była doceniana już tysiące lat temu.
Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę C, A, K, E czy takie pierwiastki jak fosfor, wapń, potas i żelazo. Ponadto, swój charakterystyczny smak, imbir zawdzięcza m.in. olejkom eterycznym, które działają przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie.
Imbir sprawdza się jako naturalny środek na wzmocnienie odporności, jednocześnie poprawia krążenie, stymuluje układ trawienny. Ponadto dobrze radzi sobie ze wzdęciami, działa moczopędnie, niweluje obrzęki. W czasie przeziębień działa rozgrzewająco oraz przeciwgorączkowo.
Jednym ze sprawdzonych sposobów jest nalewka imbirowa. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i każdy może przyrządzić ją w domu…