Ziemniaczki w rękawie. Złocista, chrupiąca skórka gwarantowana. Obiad jak marzenie.

Chrupiące ziemniaczki idealnie komponują się z mięsem, rybą ale też smakują doskonale jako samodzielna potrawa.

Tę niezwykłą potrawę możesz przygotować miksując tylko kilka przypraw i piekąc wszystko w rękawie. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem pieczonych ziemniaczków.

Składniki:

  • ziemniaki (1 kg)
  • musztarda
  • przyprawa do ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • pęczek kopru

Przygotowanie:

W tym przepisie idealnie sprawdzają się młode ziemniaki, które można piec w całości. Jeśli jednak chcesz wykorzystać starsze ziemniaki, przed pokrojeniem obierz je ze skórki. Warzywo powinno być pocięte w łódeczki.

W osobnej misce przygotuj marynatę.

Zmieszaj 3 łyżki oleju bądź oliwy z oliwek, łyżkę musztardy, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawy (po łyżeczce) i poszatkowany świeży koper. Wszystko dokładnie połącz i wlej do ziemniaków.

Odstaw ziemniaki na kilkanaście minut, by przeszły aromatem. Następnie przełóż je do worka foliowego i wsadź do nagrzanego piekarnika na około 45 minut, max godzinę. Piecz w min. 180 stopniach.

Na 10 minut przed końcem rozetnij folię, dzięki czemu skórka ziemniaków zdąży się przypiec i będzie chrupiąca. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!