Ciasto Ekler bez pieczenia kilka chwil. Niezwykle smaczne. Znika ze stołu w kilka chwil
Dzisiaj podzielę się z Wami obłędnym ciastem bez pieczenia – Ekler, bo o nim mowa jest nie tylko smaczne, ale i szybkie w przygotowaniu kiedy spodziewasz się nie spodziewanych gości, albo teściowej na po południową kawkę.
Ekler bez pieczenia jest właśnie takim ciastem, które podasz bez spędzania godzin w kuchni, ponieważ jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 no może góra 20 minut. A smak jest po prostu obłędny, zatem do dzieła!
Składniki z jakich przygotujesz to szybkie ciasto są bardzo proste, a jeśli nie masz ich aktualnie pod ręką w domowej spiżarni to możesz wyskoczyć na szybkie zakupy to osiedlowego sklepu i na pewno je tam znajdziesz.
Podstawowe składniki na ekler:
- po pierwsze ciastka, nie ważne czy to biszkopty, herbatniki nadadzą się każde kruche ciasteczka,
- mleko 520 ml,
- żółtko w ilości 1,
- cukier 7 łyżek,
- kakao 2 łyżki,
- masło 50 g,
- mąka ziemniaczana, czy też inaczej zwana skrobia ziemniaczana potrzebujemy 2,5 łyżki,
- ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka wystarczy.
Skoro mamy składniki zajmijmy się teraz przygotowaniem krok po kroku.
Pierwszym krokiem jest ugotowanie domowego budyniu, który przygotujemy w następujący sposób. 250 ml mleka należy zagotować, tak aby się nie przypaliło, do pozostałego mleka należy dodać żółtko, skrobię ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy oraz 3 łyżki cukru.
Tak rozmieszane składniki wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając, aby masa zgęstniała, ale się nie przypaliła i nie było w niej grudek. Następnie odstaw budyń do wystygnięcia.
Kolejnym krokiem jest wyłożenie formy papierem do pieczenia albo folią spożywczą.
Jeśli mamy już wyłożoną formę na ciasto możemy zacząć składać nasze ciasto. Na samym dnie bardzo szczelnie układamy nasze ciasteczka, następnie wykładamy masę budyniową, warstwa ciasteczek, warstwa masy i tak w kółko, aż nam się skończą składniki.
Trzecim krokiem jest polanie ciasta ekler polewą.
Polewę przygotujemy z: kakao, cukru i masła, dodatkowo należy dodać 1 łyżkę mleka. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i doprowadzamy do zagotowania, dokładnie mieszając tak aby nie powstały grudki.