Zetrzyj na tarce zmrożoną cytrynę ze skórką. Dzięki temu uzyskasz kilka razy więcej witamin.
Wyciskasz tylko sok z cytryny, a resztę owocu wyrzucasz? To duży błąd.
Najwięcej wartości odżywczych i witamin jest w skórce, a nawet w pestkach tego owocu. Sposób na cieszenie się w pełni ze zdrowotnych składników cytryn jest bardzo prosty. Po prostu je zamroź.
W jaki sposób mrozić cytryny?
Żeby wycisnąć jak najwięcej witamin z cytryn należy je zamrozić. Użyj do tego cytryn najlepszej jakości, najlepiej wyhodowanych przez Ciebie samodzielnie lub z upraw ekologicznych.
Dzięki temu masz pewność, że podczas ich uprawiania nie były stosowane pestycydy lub inne chemiczne regulatory wzrostu. Jeśli nie masz dostępu do cytryn z bio upraw przed zamrożeniem wymocz cytryny w wodzie z octem jabłkowym, a następnie dokładnie opłucz.
Pamiętaj, żeby wsadzić do zamrażarki wyschnięte cytryny. Teraz w dowolnej chwili możemy wyjąć zamrożoną cytrynę i zetrzeć ją gdy tylko potrzebujesz.
Cytryny ścieraj wraz z pestkami, tam też jest mnóstwo witamin. Starte owoce możesz używać do koktajli, ciast i innych potraw, a nawet do podstawowej wody z cytryną.
Badania udowodniły, że w skórce cytryny jest nawet 10 razy więcej składników odżywczych niż w samym owocu. Metoda zamrażania cytryn pozwoli na pełne korzystanie z dobroczynnych właściwości cytryn.
Jakie witaminy znajdują się w skórce cytryny?
Nie każdy zdaje sobie sprawę jak dużo witamin jest w cytrynie. Lista jest naprawdę bardzo długa:
- kwas foliowy
- wapń
- żelazo
- potas
- cynk
- miedź
- ryboflawiny
- magnez
- witamina C
- witamina A
- witamina B6
- witamina E
Jakie są właściwości zdrowotne cytryn?
Cytryny świetnie wspierają układ odpornościowy i pomagają zwalczać infekcje. Gdy czujesz, że przeziębienie Cię łapie, chwyć po naturalne źródło witaminy C w postaci tego owocu. Cytryny również redukują stres i wpływają dobrze na ciśnienie krwi.