Warning: Constant WP_CACHE already defined in /home/skrypty/domains/krolowakuchni.pl/public_html/wp-config.php on line 3
Warning: ini_set(): open_basedir restriction in effect. File(/home/jops/domains/zdrowienapoziomie.net/php-errors.log) is not within the allowed path(s): (/home/skrypty/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php83/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php83/lib/php/) in /home/skrypty/domains/krolowakuchni.pl/public_html/wp-config.php on line 109 Ciasto Fantazja – Zakochacie się w tym cieście. Proste i pyszne. Znika ze stołu w kilka chwil – Krolowakuchni.pl – Najciekawsze przepisy kulinarne
Ciasto Fantazja – Zakochacie się w tym cieście. Proste i pyszne. Znika ze stołu w kilka chwil
37 434
Pyszne ciasto kefirowe z aksamitnym krem, przypadnie do gustu nawet największym smakoszom. Ciasto nie tylko niesamowicie wygląda, ale również pachnie!
Dodatkowo jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zrób je już dziś i spraw przyjemność swoim bliskim i znajomym!
Potrzebne składniki:
240 g mąki
2 szt jajek
280 g kefiru
30 g kakao
200 g cukru
1 łyżeczka sody
30 g oleju roślinnego
Potrzebne składniki do przygotowania kremu:
500 ml mleka
180 g cukru
2 szt jajek
50 g mąki
150 g masła
10 g cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Dodaj do kefiru sodę i pozostaw mieszankę na 2 minuty. Po ich upływie dodaj jajka, olej roślinny, cukier, a całość następnie wymieszaj. Przesiej mąkę i wsyp ją do pozostałych składników. Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Do całości wsyp też kakao i znów dokładnie mieszaj.
Naczynie w którym zamierzasz piec ciasto, pokryj papierem do pieczenia i posmaruj olejem, następnie wlej ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i pozostaw tam ciasto na 30 – 35 minut.
Do naczynia wsyp cukier dodaj do niego cukier waniliowy, mąkę i jajka. Do mieszanki dodaj także połowę mleka.
Gotuj na małym ogniu i stopniowo dodawaj kolejną połowę mleka. Nie przestawaj mieszać, dopóki mieszanka nie będzie gęsta. Uważaj, by nie doprowadzić do wrzenia.
Pokrój masło na kostki i dodaj do masy w garnku. Mieszaj, aż masa nie stanie się gładka. Następnie pozostaw całość, póki nie ostygnie. Gdy ciasto już ostygnie przekrój jej na pół. Posmaruj jedną połówkę kremem i przykryj ją drugą częścią ciasta. Możesz posypać wypiek okruchami ciasta.
Następnie włóż przygotowane ciasto do lodówki i poczekaj kilka godzin. Będzie przepyszne. Smacznego!