Ugotuj jabłko z czosnkiem i pij przez 10 minut. Ratunek dla odporności, oskrzeli – Babciny sposób
Warto pamiętać, iż ugotowane jabłko wraz z czosnkiem, które jest wypijane przez około dziesięć minut w rewelacyjny sposób wpływa przede wszystkim na wzmocnienie odporności, poprawę funkcjonowania naszych oskrzeli, jak również poprawę funkcjonowania naszego narządu wzroku.
O różnorodnych herbatkach ziołowych słyszał już zapewne praktycznie każdy. Bardzo często przygotowują takie napary nasze babcie, ponieważ cieszą się te substancje wieloma właściwościami zdrowotnymi. Oczywiście herbatki takie można nabyć gotowe w sklepach, ale również jest możliwość przygotowania ich samemu we własnym domu.
A do przygotowania takiego naparu wystarczy wyłącznie jabłko i czosnek. Otóż, należy również powiedzieć, że wywar sporządzony z tych właśnie składników jest bardzo dobry na wzmocnienie odporności przede wszystkim w okresie grypowym, ale także jest odpowiedni w przypadku bólu gardła, czy też w przypadku występowania pozostałych dolegliwości.
Trzeba też powiedzieć, że wywar z jabłek i czosnku wpływa w sposób pozytywny na poprawę naszego krążenia krwi w organizmie, na poprawę naszego wzroku, ale również na lepszą wydolność wątroby oraz w odpowiedni sposób usuwa wszystkie substancje z naszego organizmu, które w sposób destrukcyjny wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Wzmacnianie układu odpornościowego
Picie wywaru z jabłek i czosnku zaleca się przez cały rok, ale w szczególności podczas okresu grypowego. Bowiem wtedy nasz organizm jest jeszcze bardziej narażony na działanie różnorodnych wirusów i bakterii. Warto więc w tym czasie o wiele bardziej zwrócić uwagę na wzmocnienie naszego układu odpornościowego.
Zapobieganie chorobom oczu
Wywar z czosnku i jabłek w odpowiedni sposób przyczynia się do poprawy wzroku i świetnie sprawdza się podczas leczenia różnorodnych chorób związanych z naszymi oczami. Wszystko to dlatego, ponieważ jabłka wykazują bardzo duże właściwości przeciwutleniające.
Obniżanie złego cholesterolu
Wywar z jabłek i czosnku przyczynia się do obniżania złego cholesterolu. Za działanie takie odpowiada w dużej mierze jabłko, ponieważ jest ono bogate w pektynę, czyli nic innego jak rozpuszczalny błonnik, który występuje przede wszystkim w skórce tego owocu.
Składniki, których potrzebujemy do otrzymania wywaru
Do składników tych zaliczamy:
- 2 sztuki jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml wody
W pierwszej kolejności należy na patelnie dodać umyte, które nie powinno być pozbawione pestek, ani skórki, a następnie dodać do tego pokrojony czosnek. Na końcu dodajemy 500 ml wody i powinniśmy zacząć wszystkie składniki ze sobą dokładnie gotować.