Do jego przygotowania możesz użyć dowolnego mięsa. Danie z kurczaka docenią Ci, którzy wolą lżejsze przekąski. Ale naprawdę sycący będzie salceson z golonki wieprzowej. Wygodnie jest zrobić salceson w plastikowej butelce. Jest on bardzo aromatyczny i delikatny. Ilość przypraw dostosuj indywidualnie do swojego gustu.
Weź 2 golonki wieprzowe, umyj i włóż do dużego garnka. Napełnij go wodą, dodaj w całości cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu według uznania.
Przykryj pokrywką i zagotuj. Zmniejsz ciepło, usuń piankę łyżką, posól i gotuj przez 3-4 godziny, przykryte pokrywką, ale nie szczelnie. Co godzinę obróć mięso w garnku, aby równomiernie się ugotowało. Wyciągnij ugotowane mięso z garnka i pozwól mu nieco ostygnąć. Następnie rozdziel je na duże części dłońmi, oczyszczając je z kości itd.
Zetrzyj czosnek na drobnej tarce, dodaj zmielony pieprz i wymieszaj. Weź plastikową butelkę i odetnij górę. Wrzuć do butelki kawałki mięsa, naprzemiennie z czosnkiem. Wlej 200-250 ml wody pozostałej z gotowania mięsa przez sito. Równomiernie rozprowadź ją po butelce za pomocą łyżki.
Pozostaw danie na noc w lodówce. Gotową salceson usuń z butelki za pomocą nożyczek kuchennych lub noża. Pokrój go w plastry i rozłóż na talerzu.