Jeżeli masz dostęp do owoców organicznych możesz użyć ich razem ze skórką, jeśli nie – obierz owoce ze skórki. Obrane owoce (opcjonalnie również marchewkę) pokrój w kostkę i przełóż je do garnka. Następnie zalej wodą (1,5 litra), dodaj kwasek cytrynowy i pozostaw na 48 godzin.
Po tym czasie postaw garnek na ogniu i gotuj wszystko przez 20 minut. W innym garnku zagotuj 8 litrów wody i dodaj do niej 1/2 kg cukru. Ugotowane owoce przelej do drugiego garnka i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Zostaw sok do ostudzenia, a następnie odcedź i przelej do wcześniej umytych i suchych butelek. Z podanego przepisu można otrzymać ok. 9,5 litra smacznego soku. Owoce wykorzystane do zrobienia multiwitaminy możesz zastąpić innymi, które akurat masz w domu. Świetnie sprawdzą się mandarynki – sok wychodzi równie pyszny i wyśmienity!