Nie bez powodu mówi się, że przetwory domowej roboty są najzdrowsze. Okazuje się, że nawet zalewy czy marynaty mogą mieć właściwości lecznicze.
Tak jest chociażby z wodą po ogórkach kiszonych. Zamiast wylewać, zacznij ją pić! Już po tygodniu widać wyraźne zmiany.
Tak jak kapusta kiszona czy same ogórki, tak i woda może mieć dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Ten pozbawiony zbędnych cukrów napój, kryje w sobie mnóstwo cennych witamin. Picie kwaśnej wody nie tylko wzmacnia organizm, ale też reguluje pracę metabolizmu, a zatem sprzyja procesowi chudnięcia.
Woda z ogórków charakteryzuje się wysokim poziomem pozytywnych bakterii, które stymulują pracę jelit. Dodatkowo, dostarcza witaminę A, C i E, co sprzyja poprawie samopoczucia, ogólnej kondycji oraz wzmocnieniu układu immunologicznego.
Ponadto, napój reguluje poziom cukru we krwi, odświeża jamę ustną, a jeśli powstawał na bazie dużej ilości czosnku i ostrej papryki – skutecznie eliminuje zarazki.
Jak się okazuje, ten kwaśny wywar doskonale nawadnia, uzupełnia braki pierwiastków, takich jak np. sód, dzięki czemu działa pobudzająco, a przy okazji regeneruje tkanki. Z sukcesem może zastąpić kawę lub energetyki, które w nadmiernych ilościach nie sprzyjają naszemu zdrowiu.
Woda z ogórków posiada również walory smakowe. Nadaje się chociażby do zagęszczania i doprawiania kwaśnych zup, w tym kapuśniaku czy popularnej ogórkowej.