Lekarze i dietetycy ostrzegają: Przestań pić ten napój zanim będzie za późno – Ja już przestałam go pić.
Każdy wie, że słodkie, gazowane napoje są niezdrowe. Choć kobiety starają się zwykle ograniczać ich spożycie, ze względu na wysoką kaloryczność, mężczyźni raczej nie zastanawiają się nad zgubnymi skutkami ich picia.
Choć powinni, bo sięgają po nie bardzo często. Dlaczego powinni przestać to robić? Opowiedzmy sobie co dzieje się w organizmie po wypiciu choćby znanej wszystkim coli. Znany farmaceuta przeprowadził specjalne badania, które obrazują co dzieje się po spożyciu takiego napoju.
Cola zaspokaja całkowite dzienne zapotrzebowanie organizmu na cukier, nawet je przekracza. Powinniśmy więc zwymiotować po jej wypiciu, gdyż to około 10 łyżek cukru. Wymioty nie mają jednak miejsca, gdyż obrzydliwie słodki smak zabijany jest przez kwas fosforowy.
Dwadzieścia minut po spożyciu uwalniana jest insulina, poziom cukru znacznie wzrasta. Wątroba pracuje jak szalona, aby zmienić cukier w tłuszcz. Po kolejnych dwudziestu minutach cała kofeina zawarta w napoju zostaje wchłonięta przez organizm.
Ciśnienie krwi rośnie, wątroba w związku z tym wysyła do krwi więcej cukru. Źrenice stają się rozszerzone. Znika uczucie zmęczenia, ze względu na blokadę receptorów adenozyn. Wzrasta poziom dopaminy, czujemy się coraz lepiej.
Coś Wam to przypomina? Tak! W ten sposób działają również narkotyki!
Po godzinie od spożycia metabolizm ulega przyspieszeniu. Dzieje się tak dlatego, że kwas fosforowy łączy się z wapnem, magnezem oraz cynkiem. Warto wiedzieć, że sztuczne barwniki i cukier zawarty w coli wypłukuje wapń z organizmu.
Następnie następuje faza częstego odwiedzania toalety. To tak zwany efekt kofeiny. Organizm pozbywa się nie tylko wapnia, ale też magnezu, sodu, cynku, wody i elektrolitów.
Końcowa faza to zmęczenie oraz irytacja spowodowane drastycznym spadkiem poziomu glukozy we krwi. Jest to stan rażąco przypominający hipoglikemię. Początkowa euforia odeszła w zapomnienie a my zostaliśmy z organizmem pozbawionym podstawowego budulca dla kości.
Jak widać taki scenariusz nie wygląda najlepiej. Nie jest to jednak żadna bajka, a prawdziwa reakcja na colę organizmu, który ją spożył.
Mało tego nie napawa optymizmem fakt, że taki stan może przyczyniać się do powstawania stanów cukrzycowych. Na szczęście tego typu badania nie są przeprowadzone po to, aby nas zdołować, a po to, byśmy mogli zastanowić się nad swoim postępowaniem i je zmienić.