Dowiedz się ponownie, dlaczego ten gatunek ryb nie jest zalecany dla Ciebie.

Każdy powinien zdawać sobie sprawę z tego, jak istotnym elementem diety człowieka są ryby.

Ponieważ są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, mogą pomóc w utrzymaniu wielu funkcji organizmu.
Mają działanie antynowotworowe i obniżają poziom cholesterolu. Są doskonałym źródłem przepływu krwi.

Najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są najbardziej pożywne rodzaje ryb.

  • łosoś,
  • śledź,
  • sardynki,
  • dorsz.

Niektóre ryby mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie ze względu na zawarte w nich niezdrowe składniki. Świadczy o tym niska zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Jedną z takich ryb jest Tilapia. Ryba ta jest bardzo popularna. Warto przyjrzeć się, w jaki sposób ryba jest hodowana i jaka może być jej potencjalna zawartość.

Tilapia zawiera mało kwasów tłuszczowych omega-3, ale dużo kwasów tłuszczowych omega-6. Badania sugerują, że stosunek ten powinien wynosić 1:1. Kwasy tłuszczowe omega-3 powinny stanowić większość.

Chociaż kwasy tłuszczowe omega-6 są ważne dla organizmu, ich zbyt duża ilość może prowadzić do problemów zdrowotnych. Niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3 może powodować stany zapalne. Może to prowadzić do stanów zapalnych i wzrostu ryzyka zachorowania na raka.

Tilapia jest jedną z najczęściej hodowanych ryb. Dlatego często jest nieprawidłowo karmiona. Hodowcy często karmią ją resztkami z produkcji żywności, odpadkami i śmieciami.

Naukowcy odkryli, że tilapia hodowana w Chinach wykracza poza listę substancji rakotwórczych. Spożywanie tej ryby może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.

W przypadku tilapii z hodowli mogą być stosowane pestycydy i antybiotyki. Aby utrzymać ryby w zdrowiu, w chińskich hodowlach często stosuje się antybiotyki i inne podobne substancje. Może to być bardzo niebezpieczne dla konsumentów.

Kolejnym zagrożeniem dla ryb, które je spożywają, są dioksyny. Mogą one także powodować raka.

error: Treść zabezpieczona !!