Odpowiednie składniki odżywcze są niezbędne wszystkim organizmom. Rośliny bez nich nie są w stanie chociażby przeprowadzać procesu fotosyntezy, a w efekcie się rozwijać. Kiedy rolnicy i ogrodnicy zidentyfikują problemy ze składnikami odżywczymi w glebie, często sięgają po nawozy.
Jednak sztuczne, chemiczne metody nie są jedyną opcją. Istnieje cała masa domowej roboty nawozów wykorzystujących jedynie naturalne składniki, a przy tym nie nadszarpują kieszeni.
Sadzonki przyśpieszą swój wzrost i zintensyfikują kwitnienie już po pierwszym zastosowaniu. Stosowanie takiej metody podlewania przez cały sezon zagwarantuje mocne i ponadprzeciętnie duże ogórki, które na dodatek będą wspaniale chrupać.
Wszystko to za sprawą tego, że korzenie ogórków pochłaniają cukier. Ogórki przechowują cukier jako substrat do nasion, a te znajdują się wewnątrz ogórków – w efekcie pożądana przez nas część rośliny siłą rzeczy rośnie duża, silna, a plony są obfite.
Aby uzyskać nawóz należy rozpuścić dwie łyżki cukru lub tabletkę glukozy w litrze wrzącej wody. Tak powstały roztwór wylewany na grządkę w ilości około 200 mililitrów na jeden krzak.