Serwowanie napojów na przyjęciu lub na rodzinnym obiedzie nie może obyć się bez szklanej karafki na wodę i dzbanka na sok lub kompot. Oczywiście jeśli nie masz takich naczyń w kuchni, to dasz sobie radę, robiąc co jakiś czas małą rundę wokół stołu z butelką wody mineralnej albo kartonem soku.
Sytuacja nieco się komplikuje, jeśli podajesz sok przez siebie wyciskany lub kompot. Podchodzenie do stołu z pojemnikiem od sokowirówki lub garnkiem kompotu jest co najmniej kłopotliwe i na pewno nieeleganckie. Z kolei zabieranie komuś ze stołu szklanki, żeby ją uzupełnić będzie krępujące. Dlatego potrzebujesz karafki lub dzbanka albo jednego i drugiego.
Dzbanek nie tylko na kompot
Dzbanek ze szkła w zestawie ze szklankami i ze świecznikiem na tealighty wybawi cię z kłopotu z dolewkami. A dodatkowo może być ozdobą stołu. Jeśli wybierzesz naczynia z bezbarwnego szkła, a podasz w dzbanku wodę, to dodaj do niej plastry cytryny, pomarańczy i na przykład gałązki męty.
Uzyskasz piękny barwny efekt świeżości, a woda będzie miała lepszy smak. Latem wypróbuj ten sposób z kostkami arbuza wymieszanymi z kostkami lodu, a biesiadnicy będą zachwyceni. Kiedy podajesz w dzbanku soki owocowe, także możesz dodać kawałki owoców. Możesz wybrać jeden z dwóch sposobów – wrzucić do dzbanka te same owoce, z których jest sok, aby wzmocnić smak i podkreślić aromat, albo – innych – dla kontrastu i zmiany smaku.
Karafka z wieczkiem lub bez
Szklane karafki bywają otwarte lub zamykane – wieczkiem albo zatyczką. Odkryte są wygodne przy stole, bo wystarczy wziąć karafkę do ręki i nalewać napój. Zamykane wymagają, aby zdjąć wieczko lub zatyczkę i gdzieś ten element odłożyć. Czasem potrzebujesz obu rąk, aby uzupełnić szklanki osób siedzących nieco dalej. Więc to zamknięcie karafki może ci się wydawać niepraktyczne.
Wieczka i zatyczki docenisz, kiedy będziesz używać karafki na zewnątrz. Chronią one zawartość przed zanieczyszczeniami i drobnymi owadami, jakie przywiewa wiatr. Karafka jest zwykle wyższa niż pozostałe naczynia na stole, podobnie jak dzbanek. Jedno i drugie może być ozdobą. Zwróć uwagę, aby w czasie posiłku karafka nie była pusta. Zwykle będziesz w niej podawać wodę, a obecnie wiele osób bardzo dba o to, aby wypić odpowiednią ilość wody w ciągu dnia, więc będzie jej szybko ubywało.
Jeśli zakup karafki lub dzbanka na napoje wydaje ci się zbyteczny, przypomnij sobie te momenty w czasie kolacji dla przyjaciół, kiedy po zaserwowaniu wszystkich dań siadasz już zrelaksowana przy stole i zauważasz puste szklanki na napoje przy kilku nakryciach. Musisz wtedy wstać po wodę, albo kogoś o to poprosić. Gdy przyniesiesz wodę albo inny napój w karafce lub dzbanku, posiedzisz spokojnie do końca wieczoru.