Jeżeli nie przepadacie Państwo za stosowaniem gotowych nawozów, można zastosować tę mieszankę dla ogórków trzy razy w sezonie letnim, a napewno osiągniesz niesamowite efekty.
Do pojemnika o pojemności 3 litrów wlej ciepłą destylowaną wodę (bez chloru) i rozpuść w niej drożdże z cukrem.
Mieszankę przenosi się w ciepłe miejsce i czasami wstrząsa.
Rozcieńczyć jedną filiżankę w 10 litrach wody zaraz po zakończeniu fermentacji i podłączyć do każdej rośliny.
Popiół nasyci glebę mikroelementami i ochroni rośliny przed szkodnikami.
Wystarczy zalać dwie garście łusek cebuli 10 litrami wody i dodać 2 litry roztworu do wiadra z wodą. Taki nawóz można stosować przy podlewaniu korzeni co dwa tygodnie.
Gdy zastosujesz nawóz chlebowy zwiększysz odporność roślin na choroby oraz nasycenie ich niezbędnymi składnikami odżywczymi. Każdy ogrodnik będzie zadowolony.
Jeżeli chcecie Państwo przygotować taki nawóz, potrzebujecie:
Gdy skompletujesz wszystkie składniki wymieszaj je i odstaw na fermentację na 2 dni. Podlewaj przy korzeniach co dwa tygodnie za pomocą konewki.
Aby osiągnąć obfite zbiory ogórków, wystarczy zastosować trzy aplikacje. Skuteczny i naturalny sposób nawożenia jest niezbędny do poprawy jakości uprawy.