Ta 5-minutowa sałatka to totalny hit – Nie do wiary, jak pyszne mogą być surowe buraczki. Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego, smacznego i zdrowego – to jest to przepis dla Ciebie.
Najważniejszym faktem jest to, że ta sałatka smakuje nawet osobom, które nie przepadają za jakąkolwiek potrawą z surowych buraczków. Osobiście nigdy nie sądziłam, że surowe buraczki mogą być tak dobre!
Zazwyczaj robię tę sałatkę jako dodatek do mięsa lub jako zdrowy i smaczny obiad, na przykład z pełnoziarnistym pieczywem. Przepis zawiera tylko trzy składniki i jest bardzo prosty. Wzmacnia odporność i poradzi sobie w walce z różnymi infekcjami.
Składniki w proporcji 1:1:
- marchewka
- surowy burak
- jabłka
Przyprawy to:
- garść orzechów
- łyżeczka oliwy
- sok z cytryny
- miód
Przygotowanie:
Wszystko należy zetrzeć na tarce i wymieszać ze sobą. Następnie dodać sok z cytryny i oliwę, a potem wymieszać ponownie. Na koniec dodać miód i posiekać włoskie orzechy. Bardzo polecam spróbować tego przepisu, ponieważ jest to niesamowicie dobra, zdrowa i chrupiąca przekąska.
Przepis na pastę z buraków jest równie łatwy.
Wystarczy zetrzeć jeden mały burak, dodać 100 gramów sera, trzy ząbki czosnku, sól i mielony pieprz czarny. Wszystko należy dokładnie wymieszać i podać z pełnoziarnistym pieczywem.
Syrop z surowych buraków to kolejny przepis, który warto wypróbować.
Potrzebujemy
- połowa butelki aromatu waniliowego
- 3 kg oczyszczonych, obranych buraków
- 2,5 kg cukru pudru
- 1 paczuszka konserwantu
- 4 średnie cytryny
- 3 litry schłodzonej przegotowanej wody
- od 3 do 5 opakowań kwasku cytrynowego
Wszystko należy dokładnie wymieszać i przechowywać w chłodnym miejscu. Syrop można dodawać do herbaty, lemoniady i różnych ciast.
Wypróbuj buraczków po koreańsku
Jeśli chodzi o buraczki po koreańsku, potrzebujemy surowych buraków, czosnku, oleju roślinnego, octu, cukru, kolendry i czarnego mielonego pieprzu. Buraki trzeba zetrzeć na tarce, a czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 3 godziny.
Na koniec polecam sałatkę odchudzającą i oczyszczającą jelita.
Potrzebujemy
- dwóch stołowych łyżek soku z cytryny
- dwóch łyżek startego świeżego chrzanu
- 1/4 główki ładnej kapusty
- 550 gramów buraka
- 400 gramów marchewki
- opcjonalnie jedno jabłko
Aby przygotować sałatkę, należy oczyścić i zetrzeć warzywa na tarce tak drobno, jak to tylko możliwe. Następnie dodajemy mieszankę soku z cytryny i chrzanu. Mieszankę można dostosować do własnych upodobań smakowych. Sałatkę można używać jako klasycznego dodatku lub zajadać ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem.
Osobiście zobaczyłam efekty po około trzech tygodniach, nie jedząc sałatki codziennie. Schudłam około 4 kilogramów, a narazie kilogramy nie wróciły.
Jeśli chcesz oczyścić jelita i zrzucić trochę więcej kilogramów, zachęcam do spróbowania poniższego napoju.
Aby przygotować napój, należy podgrzać pół szklanki wody w garnku i dodać połowę łyżeczki soli himalajskiej. Następnie dodać jedną łyżeczkę soku z berberysu, dwie łyżki soku z cytryny i pół łyżeczki soku z jabłkowego. Całość należy dokładnie wymieszać i wypić na raz.