Od starożytności ludzie cenią pokrzywę za jej lecznicze cechy. Przyczynia się do oczyszczania ciała, łagodzi ból, zwalcza niedokrwistość i cukrzycę, a także wzmacnia układ odpornościowy. W pokrzywie znajdziemy żelazo, magnez, witaminę C i K. Można ją wykorzystać jako naturalne lekarstwo na różne schorzenia, takie jak bóle stawów czy kłopoty z trawieniem.
Najlepiej zbierać pokrzywę w odległości od dróg samochodowych, przed kwitnieniem, kiedy to jej cechy są najcenniejsze. Małe pokrzywy, kilkucentymetrowej wysokości, można zbierać w całości, a z większych tylko cztery górne liście. Zbiór wymaga ostrożności, z użyciem rękawic ochronnych.
Pokrzywa może być wykorzystana również w kosmetykach, zwłaszcza do pielęgnacji włosów. Płukanki na bazie wody, wina lub octu jabłkowego z pokrzywą pomogą w walce z łupieżem i wzmocnią włosy. Dodatkowo, pokrzywa może być używana do pielęgnacji skóry, zwłaszcza tłustej i trądzikowej, dzięki jej cechom oczyszczającym i przeciwzapalnym.
Pokrzywa może służyć jako nawóz o wysokiej zawartości minerałów. „Nawóz pokrzywowy” powstaje poprzez zanurzenie całej rośliny w wodzie i pozostawienie do fermentacji na kilka dni. Mimo nieprzyjemnego zapachu, doskonale odżywia rośliny w ogrodzie.
Pokrzywa może być używana jako składnik potraw. Można jej użyć jako alternatywy dla szpinaku, jako element zup, sosów, koktajli, wypieków itp. Suszoną pokrzywę można dodawać do jajecznicy, omletów, rolad, babeczek i wielu innych dań.