4 naturalne sposoby na pozbycie się kaszlu i bólu gardła

Dręczący kaszel i ból gardła to nieprzyjemne dolegliwości, których chcemy się jak najszybciej pozbyć.

Oto 4 sposoby na poradzenie sobie z tymi objawami – całkowicie naturalne i bezpieczne. Wypróbuj je i przekonaj się, że moc natury bywa skuteczniejsza niż wszelkie środki apteczne.

Metoda 1 – miód i cytryna

Te dwa popularne składniki są już od dawna stosowane do łagodzenia objawów przeziębienia i grypy. Nic w tym dziwnego, gdyż zarówno miód, jak i cytryna są znane ze swoich przeciwzapalnych oraz przeciwbakteryjnych właściwości.

Jak stosować?

Wyciśnij do miski 2 łyżki soku z cytryny. Dodaj 1 łyżkę miodu i wymieszaj. Stosuj mieszankę 3 razy dziennie, do ustąpienia objawów.

Metoda 2 – kurkuma i sól

Kurkuma ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wśród nich wymienia się działanie antyseptyczne, które pomaga złagodzić ból gardła.

Jak stosować?

Pół łyżki soli oraz 1 łyżkę kurkumy zalej 1 szklanką gorącej wody, wymieszaj. Takim roztworem płucz gardło kilka razy w ciągu dnia.

Metoda 3 – inhalacja z ziołami

Wdychanie gorącej pary z ziołowego naparu to środek zaradczy przeciwko kaszlowi i dolegliwościom gardła, z którego często korzystały nasze babcie.

Jak stosować?

Przygotuj pół łyżeczki suszonego tymianku oraz pół łyżeczki suszonego rozmarynu. Zaparz zioła, używając w tym celu około pół litra wody. Gotowy napar wlej do większego garnka. Nachyl nad nim głowę i przykryj ją ręcznikiem. Na początku inhalacji weź kilka płytkich oddechów, aby błony śluzowe nie zostały podrażnione i przyzwyczaiły się do temperatury wody. Stopniowo pogłębiaj oddech, kontynuując inhalację aż do ostygnięcia wody.

Metoda 4 – imbir z miodem, tymiankiem i cebulą

Czy można sobie wyobrazić lepszy zestaw sprzymierzeńców w walce z uporczywym kaszlem? Ten przepis skutecznie łączy działanie wszystkich tych niezwykłych składników.

Jak stosować?

Przygotuj:

  • 6-7 plasterków imbiru
  • 1 łyżeczkę tymianku
  • 1 cebulę
  • 1 l miodu
  • 2 szklanki wody

Obierz imbir i cebulę, pokrój na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej imbir, cebulę i tymianek. Gotuj przez 5-10 minut, odcedź, a następnie odstaw do przestygnięcia. Do schłodzonego naparu dodaj miód. Pij codziennie 2 szklanki, nie dłużej niż przez tydzień.

Życzymy dużo zdrowia!

error: Treść zabezpieczona !!