Dręczący kaszel i ból gardła to nieprzyjemne dolegliwości, których chcemy się jak najszybciej pozbyć.
Oto 4 sposoby na poradzenie sobie z tymi objawami – całkowicie naturalne i bezpieczne. Wypróbuj je i przekonaj się, że moc natury bywa skuteczniejsza niż wszelkie środki apteczne.
Metoda 1 – miód i cytryna
Te dwa popularne składniki są już od dawna stosowane do łagodzenia objawów przeziębienia i grypy. Nic w tym dziwnego, gdyż zarówno miód, jak i cytryna są znane ze swoich przeciwzapalnych oraz przeciwbakteryjnych właściwości.
Jak stosować?
Wyciśnij do miski 2 łyżki soku z cytryny. Dodaj 1 łyżkę miodu i wymieszaj. Stosuj mieszankę 3 razy dziennie, do ustąpienia objawów.
Metoda 2 – kurkuma i sól
Kurkuma ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wśród nich wymienia się działanie antyseptyczne, które pomaga złagodzić ból gardła.
Jak stosować?
Pół łyżki soli oraz 1 łyżkę kurkumy zalej 1 szklanką gorącej wody, wymieszaj. Takim roztworem płucz gardło kilka razy w ciągu dnia.
Metoda 3 – inhalacja z ziołami
Wdychanie gorącej pary z ziołowego naparu to środek zaradczy przeciwko kaszlowi i dolegliwościom gardła, z którego często korzystały nasze babcie.
Jak stosować?
Przygotuj pół łyżeczki suszonego tymianku oraz pół łyżeczki suszonego rozmarynu. Zaparz zioła, używając w tym celu około pół litra wody. Gotowy napar wlej do większego garnka. Nachyl nad nim głowę i przykryj ją ręcznikiem. Na początku inhalacji weź kilka płytkich oddechów, aby błony śluzowe nie zostały podrażnione i przyzwyczaiły się do temperatury wody. Stopniowo pogłębiaj oddech, kontynuując inhalację aż do ostygnięcia wody.
Metoda 4 – imbir z miodem, tymiankiem i cebulą
Czy można sobie wyobrazić lepszy zestaw sprzymierzeńców w walce z uporczywym kaszlem? Ten przepis skutecznie łączy działanie wszystkich tych niezwykłych składników.
Jak stosować?
Przygotuj:
- 6-7 plasterków imbiru
- 1 łyżeczkę tymianku
- 1 cebulę
- 1 l miodu
- 2 szklanki wody
Obierz imbir i cebulę, pokrój na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej imbir, cebulę i tymianek. Gotuj przez 5-10 minut, odcedź, a następnie odstaw do przestygnięcia. Do schłodzonego naparu dodaj miód. Pij codziennie 2 szklanki, nie dłużej niż przez tydzień.