Starożytny eliksir zdrowia, młodości i odporności. Kiedy ludzie się o tym dowiedzą, czosnek zniknie ze sklepu w mgnieniu oka.
Od pradawna było wiadome, że czosnek ma unikatowe właściwości.
Stosuje się go przede wszystkim jako naturalny antybiotyk. Przedstawiamy przepis na starożytny eliksir – mieszankę, która sprawi, że Twoja odporność znacząco się wzmocni. Stosuj go regularnie i zapomnij o chorobie!
Przygotuj:
- Czosnek – 1 główka
- Miód – 200 g
- Cytryna – 1 sztuka
- Kurkuma – 1 łyżka
W pierwszej kolejności dokładnie umyj główkę czosnku. Nie musisz czyścić każdego ząbka osobno – po umyciu całej główki, włóż ją do suchego garnka i nakryj pokrywką. Potrząśnij garnkiem w górę i dół, aby pozbyć się skórek z czosnku. To prosty sposób, aby uzyskać idealnie oczyszczony czosnek, bez konieczności obierania każdego ząbka.
Następnie włóż czosnek do miski o większej objętości. Dodaj do niego umytą i pokrojoną w małe kawałki cytrynę i skórkę. Wymieszaj wszystko mikserem. Na koniec dodaj kurkumę i miód i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do czystych i osuszonych kubków z przykryciem. Każdy kubek szczelnie zamknij i włóż do lodówki. Spożywaj jedną łyżeczkę dwa razy dziennie (rano i w południe), najlepiej przed posiłkiem.
Składniki eliksiru starożytności posiadają wiele cennych właściwości:
surowy czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Wspomaga działanie układu odpornościowego, zwalcza wirusy i bakterie, a także chroni organizm przed nimi. Zawiera allicynę i selen, dzięki którym korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby przez zwiększenie produkcji żółci. W efekcie łagodzi stan stłuszczenia wątroby i pomaga ją oczyścić.
miód od dawna jest stosowany jako lek przez wiele różnych kultur w historii. Jego silne działanie antytoksyczne i antyseptyczne, dzięki czemu jest świetnym środkiem na problemy skórne i rany. Miód może pomóc w zwalczaniu sezonowych alergii.
Jest idealny do wspomagania organizmu przy przeziębieniach – pomaga leczyć kaszel, łagodzi ból gardła. Miód ma również silne działanie przeciwzapalne, co również jest nie bez znaczenia w leczeniu przeziębienia. Jest pomocny również w problemach z zasypianiem.
kurkuma – przyprawa, która jest istną „bombą witaminową”. Bogata w witaminy C, B6, E i K oraz minerały takie jak żelazo, mangan, potas, magnez, fosfor, wapń, miedź i cynk. Zwalcza skutecznie wolne rodniki, ma, podobnie jak miód, również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Zawarte w niej kurkuminoidy sprawiają, że ma wykazuje się właściwościami gojącymi, przeciwutleniającymi, antyseptycznymi, przeciwzapalnymi, przeciwgrzybiczymi oraz przeciwbakteryjnymi.
cytryna – przede wszystkim świetne źródło witaminy C. Pomaga wspomagać układ odpornościowy, zwalcza skutecznie wirusy i bakterie, jest fantastycznym przeciwutleniaczem.