Przed przystąpieniem do przygotowywania soku zastanów się, czy chcesz, aby twój sok zawierał skórki owoców. Jeśli nie – obierz je przed rozpoczęciem kulinarnej zabawy.
Gdy wszystkie owoce (oraz, ewentualnie, marchewka) będą przygotowane według twoich preferencji, pokrój je w kostkę, a następnie włóż do garnka. Dodaj do nich kwasek cytrynowy oraz zalej wodą (półtora litra powinno wystarczyć!). Garnek z owocami i wodą odstaw na dwa dni.
Po upływie 48 godzin możesz wrócić do swojego soku. Na początek, gotuj przygotowaną mieszaninę przez 20 minut; w innym naczyniu z kolei, zagotuj 8 litrów wody z cukrem. Po zagotowaniu, wymieszaj ze sobą obie mikstury i odczekaj, aż sok wystygnie.
Potem, zostaje ci jedynie pozbycie się miąższu z soku (trzeba go odcedzić!) oraz rozlanie gotowego, pysznego napoju do butelek.