Te rośliny wystarczy kupić tylko raz, a później korzystać z nich w kuchni przez długie lata.
Wystarczy odpowiedni pojemnik, woda, czasami trochę ziemi. Później wystarczy umieścić tam roślinę i możemy cieszyć się świeżymi warzywami i ziołami każdego dnia, bez konieczności kupowania ich. To proste!
Większość roślin, po umieszczeniu ich w wodzie, wypuszcza korzenie. Wkrótce z części zielonych zaczynają wyrastać nowe liście. Mamy dla Ciebie garść porad na temat najczęściej hodowanych we własnej kuchni warzyw i ziół. Dzięki nim, będziesz mieć świeże produkty na wyciągnięcie ręki.
Czosnek
Rozdziel główkę czosnku na ząbki. Nie obieraj ich, tylko połóż w płytkim naczyniu i wlej troszkę wody. Bardzo szybko zaczną z nich wyrastać zielone pędy, które możesz dodawać do sałatek i sosów. Mają delikatny smak i subtelnie podkreślą danie.
Kapusta Chińska
Zanurz dolne części kapusty w pojemnikach z wodą i poczekaj tydzień lub dwa, aż zaczną puszczać korzenie. Bardzo ważne jest, żeby całość stała w dobrze nasłonecznionym miejscu. Następnie przełóż je do doniczki i obserwuj, jak wyrasta z nich kapusta.
Szczypiorek
Szczypiorek jest częścią naziemną cebulki, zatem to właśnie ją wystarczy włożyć do niewielkiego pojemnika, nawet do szklanki, i zalać wodą. Wkrótce zacznie wypuszczać z siebie łodyżki szczypiorku. Należy pamiętać, żeby stała w świetle.
Sałata rzymska
Końcówkę z korzeniami zanurz w większej ilości wody. Powinna być zalana przynajmniej do połowy. Poczekaj kilka dni, aż dołem roślina wypuści korzenie, a górą zaczną pojawiać się nowe liście. Teraz już będzie pora na przesadzenie sałaty do ziemi. Możesz ją trzymać w doniczkach na kuchennym parapecie, lub znaleźć jej miejsce w ogrodzie albo na działce.
Seler
Po zjedzeniu wszystkich łodyg, pozostanie część z korzeniami. Włóż ją do szklanki z ciepłą wodą i postaw na słońcu. Wkrótce ze środka zaczną wyrastać nowe liście. To będzie odpowiednia pora na przesadzenie selera do doniczki z ziemią lub przydomowego ogródka.
Kolendra
Odetnij kilka łodyg i umieść je w szklance z wodą. W dobrze nasłonecznionym miejscu, powinny szybko zacząć puszczać korzenie. Kiedy będą mieć kilka centymetrów, przesadź roślinki do ziemi.
Mięta
Odetnij górne części rośliny i umieść w szklance z wodą. Wkrótce na końcach łodyg zaczną pojawiać się korzenie. Kiedy będą dłuższe, przesadź miętę do doniczki z przepuszczalną ziemią. Roślina ta potrzebuje dużo światła i trzeba ją bardzo często podlewać. Przesadzaj co roku.
Bazylia
Odetnij z bazylii pędy długości kilku centymetrów, umieść je w wodzie i wystaw na pełne słońce. Po pewnym czasie urosną i wypuszczą korzonki, wtedy przesadź je do ziemi.