Wołowina duszona w pysznym, delikatnym, jogurtowym sosie z dodatkiem pieczarek zachwyci każdego. Poszukujesz idealnego dania na rodzinny obiad.

Proste porady dla każdej gospodyni na kruchą i soczystą wołowinę. Będzie rarytasem dla całej rodziny!

Mięso wołowe w subtelnym sosie z jogurtu oraz pieczarek to potrawa idealna na niedzielny obiad. Aromatyczne pieczarki oraz delikatny sos to połączenie, które zasmakuje każdemu smakoszowi mięsa oraz sprawi, że maluchy z chęcią zjedzą posiłek.

Danie można przygotować także z innymi grzybami takimi jak świeże podgrzybki, rydze czy kurki. Potrawę można podawać z ryżem, kaszą gryczaną czy ziemniakami. Bardzo dobrze smakuje także z makaronem.

 Składniki potrawy:

  • 300 g świeżych grzybów lub pieczarek
  • 600 g mięsa wołowego
  • przecier pomidorowy – 2 łyżki
  • 2 średnie cebule
  • jogurt naturalny – 2 łyżki
  • musztarda – 1 łyżka
  • 200 ml mleka
  • przyprawy i zioła np. tymianek oraz sól
  • Pół litra wody
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Najpierw rozgrzej masło na patelni, aż się rozpuści. Cebulę pokrój w pierścienie, a pieczarki w grube plastry. Podsmaż. Następnie pokrój mięso w kostkę i dorzucić na patelnię. Przez 10 minut smaż, po czym dolej wodę, koncentrat, musztardę oraz zioła. Przez 30 minut gotuj na wolnym ogniu.

Dodaj jogurt i mleko. Gotuj jeszcze 5 minut. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!