Przepis na przepyszną zupę uwielbianą przez dzieci i dorosłych.

Mój mąż jest szczęśliwym wnukiem, doskonale gotującej babci. Całe życie zawodowe spędziła, przygotowując posiłki dla przedszkolaków.

Jak wiadomo, najmłodsi bywają najbardziej wymagającymi krytykami kulinarnymi. Babcia męża gotuje doskonale. Tak doskonale, że trudno oderwać się od stołu zastawionego przygotowanymi przez nią pysznościami! Rozpieszcza smakami całą rodzinę, w tym i prawnuki.

Moje dzieci zakochane są w jej „zupie śnieżce”. Szukasz ciekawego przepisu, na zupę, która zachwyci Twojego małego smakosza? Teraz jest on na wyciągnięcie ręki.

Zupa śnieżka – przepis

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 jajka
  • sól
  • przyprawy do smaku
  • świeże zioła do smaku i dekoracji

Przygotowanie

Ugotuj jajka na twardo. W czasie, kiedy będą się gotowały, umytą i obraną połówkę cebuli oraz marchewkę, należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokroić w kostkę. Zagotuj bulion. Starte warzywa podsmaż lekko na maśle. Marchewka powinna zmięknąć, a cebula się zeszklić.

Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki i groszek z puszki, wraz z zalewą.  Gotuj do chwili, w której ziemniaki zaczną mięknąć. Wtedy dodaj uprzednio podsmażone warzywa i rozdrobnione jajka na twardo.  Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie składniki wzajemnie przejdą aromatem.

Wtedy dodaj pozostałe przyprawy i zioła. Zupę podawać należy na gorąco, z kleksem kwaśnej śmietany. Można ją przybrać ziołami.

error: Treść zabezpieczona !!