Czy zastanawialiście się kiedyś, jak profesjonalnym szefom kuchni udaje się tworzyć pyszne i doskonałe potrawy? Mają na to własne sekrety, którymi nie chcą się dzielić z resztą społeczeństwa.
Mogą przekazywać swoje sekrety uczniom, ale trzymają je w tajemnicy przed resztą. Czasami można zobaczyć, co kryje się za pysznym smakiem i skorzystać z tych informacji. Mamy dla Ciebie kilka wskazówek od szefów kuchni, które bardzo przydadzą się w kuchni.
Soczyste mięso
Łatwo jest wysuszyć mięso, ale można tego uniknąć, umieszczając je w solance. Potrzebne będą 3 szklanki wody, 1/4 szklanki soli i 1/4 szklanki cukru. Mięso powinno być trzymane w solance przez co najmniej godzinę. W przypadku 1 kg mięsa zajmuje to około godziny. Wszystko zależy jednak od grubości mięsa. Ważne jest, aby nie pozostawiać mięsa na dłużej niż osiem godzin.
Najlepsze naleśniki
Aby zrobić naleśniki, dodaj do ciasta 2 łyżki kwaśnego mleka. W ten sposób uzyskasz puszyste ciasto naleśnikowe.
Przyprawy
Patelnia zapewni lepszy aromat przypraw. Praż przyprawy na średnim ogniu przez kilka minut, aby stały się aromatyczne. Następnie użyj moździerza do przygotowania własnej mieszanki.
Tłuczone ziemniaki
Odrobina masła i mleka sprawi, że powstanie doskonałe puree. Upewnij się, że dokładnie osuszasz ziemniaki przed zrobieniem puree.
Doskonały stek
Wyjmij mięso z lodówki i nie smaż go. Pozwól, aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową przez co najmniej 1-2 godziny. Dzięki temu mięso będzie równomiernie wysmażone i pozbędziesz się z niego wilgoci. Niezależnie od tego, jak dobrze wysmażysz steki, nigdy nie będą one tłuste.
Lekkie ciasto
Idealny placek można zrobić bardzo szybko. Upewnij się, że masło jest w temperaturze pokojowej.
Delikatna skórka na rybie
Zanim zaczniesz grillować lub smażyć rybę, posmaruj ją cienką warstwą majonezu. Idealna ryba będzie gotowa, gdy dodasz do niej szczyptę soli. Aby uzyskać lepszy smak, przed spożyciem dopraw rybę sokiem z cytryny.
Cukier to coś więcej niż tylko słodycze
Podobnie jak sól, cukier również może być używany jako przyprawa. Cukier można dodawać w celu podkreślenia smaku potrawy.
Jajka w sosie
Potrzebne są tylko 3 składniki. Włóż pół łyżki masła do rondla. Uważaj, aby masło się nie roztopiło. Smaż jajka przez cztery minuty. Dodaj szczyptę soli do jajek i gotowe.
Czosnku nie należy się bać
Jeśli obawiasz się, że potrawa z czosnkiem będzie miała nieprzyjemny zapach, możesz dodać do niej trochę soku. Mimo że nie poczujesz aromatu czosnku, jego smak będzie nadal wyczuwalny.
Chrupiący chleb
Ta wskazówka jest idealna dla tych, którzy uwielbiają domowe pieczywo. Podczas pieczenia chleba wstaw do piekarnika miskę z wodą. Para wodna zrobi resztę. Skórka będzie chrupiąca, a chleb idealnie przyrumieniony.
Pyszna kremowa zupa
Zanim zaczniesz gotować zupę-krem, podsmaż warzywa na oliwie z oliwek. Następnie dodaj trochę wody lub bulionu. Spowoduje to karmelizację cukrów zawartych w warzywach i wzmocni ich smak. Ta sztuczka przydaje się także podczas przygotowywania gulaszu.