Kurze łapki to prosty przepis, który mogą wykonać leniwe gospodynie domowe. Te pyszne ciasteczka zachwycą Twoich przyjaciół i rodzinę. Ciasteczka te nie wymagają wielu składników i można je zrobić w domu. Chcesz poznać ten przepis?
Przygotowanie kurzych łapek można podzielić na dwie części: nadzienie i ciasto. Razem tworzą one ten pyszny przysmak.
Nadzienie: Zacznij od przygotowania nadzienia. Pokrój jabłko na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Gdy masło się roztopi, dodaj plasterki jabłek, 2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj do połączenia.
Ciasto: W misce wymieszaj 1 jajko. Dodaj do miski cukier waniliowy, szczyptę soli i resztę cukru. Połącz wszystkie składniki. Wymieszaj składniki razem. Do masy dodaj 4 łyżki mleka, 50 g masła i sól. Następnie dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj masę, aż będzie dobrze połączona.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i jednolite. Możesz je rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wycinać kółka szklanką. Nałożyć nadzienie na przygotowane kółka. Złożyć je na pół, aby powstały półkola. Nie sklejać brzegów. Ciastka z nadzieniem piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15-20 minut. Po ostudzeniu posypać ciastka cukrem pudrem.