Znikają ze stołu w kilka chwil. Obłędnie smaczne klopsiki z mięsa mielonego: Hit w mojej kuchni.

Przepis na klopsiki w sosie to świetny patent na sycący obiad dla całej rodziny. Przekonaj się jak urozmaicić codzienne posiłki.

Potrzebne produkty

Na klopsiki:

  • 500 g dowolnego mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe, drobiowe),
  • 130 g ryżu białego lub brązowego,
  • 100 g marchewki,
  • 100 g cebuli,
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Na sos:

  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 50 g śmietany kwaśnej,
  • 20 g oleju rzepakowego,
  • 150 ml wody,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.

Sposób wykonania:

Przełóż do miski mięso mielone, ryż, drobno posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wbij jajko. Całość przypraw i wymieszaj.

Z uzyskanej masy mięsnej uformuj klopsiki, ułóż je w formie do pieczenia. Teraz pora na sos. Wymieszaj w misce śmietanę z koncentratem pomidorowym, olejem i przyprawami. Aby uzyskać jednolitą konsystencję, najlepiej ubij sos trzepaczką. Delikatnie rozcieńcz go wodą i polej mięso.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia możesz posypać danie startym serem. Rada: Jeśli znudzi Ci się ten przepis, możesz zmodyfikować przepis. Zamiast ryżu, użyj drobno posiekanej kapusty, a sos pomidorowy zastąp większą ilością twardego, tartego sera, w którym zapieczesz klopsiki.

Możesz być pewny, że dania w obu wersjach są pyszne, sycące, nie zajmują dużo czasu. Z pewnością polubisz je i Ty i Twoi domownicy. Klopsiki podawaj z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!