Przełóż do miski mięso mielone, ryż, drobno posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wbij jajko. Całość przypraw i wymieszaj.
Z uzyskanej masy mięsnej uformuj klopsiki, ułóż je w formie do pieczenia. Teraz pora na sos. Wymieszaj w misce śmietanę z koncentratem pomidorowym, olejem i przyprawami. Aby uzyskać jednolitą konsystencję, najlepiej ubij sos trzepaczką. Delikatnie rozcieńcz go wodą i polej mięso.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia możesz posypać danie startym serem. Rada: Jeśli znudzi Ci się ten przepis, możesz zmodyfikować przepis. Zamiast ryżu, użyj drobno posiekanej kapusty, a sos pomidorowy zastąp większą ilością twardego, tartego sera, w którym zapieczesz klopsiki.