Mąkę wsyp do miski. Dodaj śmietanę, wodę, wódkę, cukier oraz sól. Całość dobrze ugnieć rękoma, aż do otrzymania jednolitej masy. Ciasto odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie delikatnie ugnieć. Ciasto podziel na kilka kawałków (około 5) i każdy z nich cienko rozwałkuj na grubość około 1 mm.
Rozwałkowane ciasto zwiń w rulon (bez jego nadmiernego dociskania). Utworzony rulon nacinaj pod kątem 45 stopni na kawałki o grubości 2 cm (aby ułatwić przecinanie oraz aby zapobiec rozwijaniu się ciasta, delikatnie zgnieć dolną krawędź rulonu)
Chrusty smaż na dobrze rozgrzanym oleju, na głębokiej patelni lub w garnku do zarumienienia się ich z obu stron. Podczas smażenia, chrusty delikatnie się otworzą, odkrywając przy tym swoje piękne warstwy. Po usmażeniu gotowy deser umieść na ręczniku papierowym w celu odsądzenia nadmiaru tłuszczu.
Wszystkie składniki wymieszaj i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając (do czasu pojawienia się bąbelków). Chrusty polej gorącym syropem lub poczekaj do jego wystygnięcia i podawaj osobno.