W ciągu zaledwie 10 minut, zrobiłam stertę batoników, używając tylko szklanki kefiru. Zdążyły zniknąć z talerza, zanim jeszcze wystygły.

Marzysz o czymś smacznym, ale nie masz ochoty na długie godziny w kuchni? Ten przepis jest dla Ciebie!

Potrzebujesz:

  • 2 świeże jajka;
  • 450 g mąki pszennej;
  • 250 ml chłodnego kefiru;
  • Szczyptę soli i cukru, po 1 łyżeczce;
  • 100 g twojego ulubionego sera;
  • 80 g pysznego salami;
  • 10 g świeżej pietruszki;
  • 10 g proszku do pieczenia.

Jak to zrobić?

Rozpocznij od wbicia jajek do miski. Ubij je do uzyskania jednolitej masy, a następnie wprowadź kefir. Mieszaj!

Teraz czas na sól, posiekaną pietruszkę i ser. Nie zapomnij o salami, które potarłeś na tarce.

Teraz dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszaj szpatułką, a potem zagnieć ręką do uzyskania miękkiego, jednolitego i nieklejącego ciasta.

Przykryj ciasto folią i daj mu „odpocząć” przez 10 minut. Potem posyp je mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Pokrój ciasto na paski za pomocą noża do pizzy.

Smaż paluszki na gorącej patelni, aż będą złote z obu stron. Po wyjęciu, połóż je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

A teraz… SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!