Wszystkie zapracowane mamy pokochają to: 3 szybkie zupy, na widok których Twoje dzieci będą się ślinić.

Przepisy na 3 superszybkie zupy – czyli inny ser topiony, które przygotujesz w chwilę i pokochają zarówno młodzi, jak i starsi smakosze. Po prostu podawaj je w bochenku, a są tak sycące, że nie potrzebujesz nawet drugiego posiłku.

Zupa brokułowa

Składniki:

  • 6 pieczarek
  • 200-250 g bambino, kremu serowego lub innego topionego sera
  • 200 g brokułów – podzielonych na różyczki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • olej

Przygotowanie:

Oczyść cebulę, drobno pokrój i podsmaż na odrobinie oleju roślinnego na złoty kolor. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki i startą marchewkę. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko razem chwilę podsmażamy. Warzywa zalać wodą (najlepiej bulionem) i gdy płyn się zagotuje dodać brokuły (można też użyć brokułów mrożonych). Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 10 minut. Na koniec wmieszaj roztopiony ser do zupy, a gdy całkowicie się rozpuści, zupa jest gotowa.

Zupa serowa

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków
  • 1,3 l wody
  • Sól
  • 1 litr mleka
  • 2 kawałki sera topionego

Na grzanki:

  • 1 jajko, gruboziarnista mąka i sól

Przygotowanie:

Posolić ziemniaki i pozwolić im się zagotować. Z grubej mąki, jajek i soli zagniatamy ciasto i rwiemy lub ścieramy na okruchy – posypujemy je odrobiną mąki, aby się nie sklejały i rozwałkowujemy tu i ówdzie ręką. Gdy ziemniaki ugotują się do miękkości, posyp bułką tartą i gotuj przez około 5 minut. Następnie wlej mleko i pozwól mu się zagotować. Na sam koniec wmieszać 2 kawałki serka, zagotować, aby ser się ładnie rozpuścił i można podawać.

Zupa serowa z czosnkiem w bułce

Składniki:

  • 4 sztuki ziemniaków
  • 4-6 ząbków czosnku (lub jak kto lubi)
  • 100 gramów sera topionego
  • 2 kawałki liścia laurowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 gramów topionego sera
  • 4 kawałki bochenków

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości z liściem laurowym i solą. Gdy ziemniaki się ugotują wyjąć listek laurowy i za pomocą blendera zmiksować ugotowane ziemniaki z wodą, ponownie zagotować, dodać rozgnieciony czosnek i roztopiony ser. Z bochenków odciąć górę, wydrążyć wnętrze, wlać zupę do chleba i dodać tarty ser. Aby zmiękczyć zupę, można na koniec dodać kawałek masła.

error: Treść zabezpieczona !!