Czy wiesz, dlaczego do ciasta trzeba dodać 4 łyżki octu – To główny powód, dla którego Rolady Babci są znane w całym mieście.

Możesz być pewien, że jeśli spróbujesz strudla z ciasta octowego, już nigdy nie upieczesz innego. Przepis jest szybki i całkowicie łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • 420 g mąki pszennej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • sól
  • 300 g margaryny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki octu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1000 g jabłek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 paczka cukier waniliowy
  • Cynamon
  • 1 białko jajka
  • Cukier puder do posypania
  • Opcjonalnie: MAK

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiać do miski i dodać pokrojoną na kawałki margarynę. Margarynę można oczywiście zastąpić masłem lub smalcem. Ubij jajka w kubku.

Dodaj 6 łyżek wody i octu. Dodać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei, dodaj trochę mąki.

Podziel ciasto na 4 równe części i rozwałkuj cienkie prostokąty. Opłucz rodzynki i pozwól im spłynąć. Orzechy grubo siekamy.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć miąższ. Prostokąty ciasta posypać bułką tartą. Rozłóż na nich starte jabłka, rodzynki i orzechy włoskie, wszystko posyp cukrem waniliowym i cynamonem.

Ciasto zwinąć w rulon, posmarować roztrzepanym białkiem i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, pokroić i posypać cukrem.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!