Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiać do miski i dodać pokrojoną na kawałki margarynę. Margarynę można oczywiście zastąpić masłem lub smalcem. Ubij jajka w kubku.
Dodaj 6 łyżek wody i octu. Dodać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei, dodaj trochę mąki.
Podziel ciasto na 4 równe części i rozwałkuj cienkie prostokąty. Opłucz rodzynki i pozwól im spłynąć. Orzechy grubo siekamy.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć miąższ. Prostokąty ciasta posypać bułką tartą. Rozłóż na nich starte jabłka, rodzynki i orzechy włoskie, wszystko posyp cukrem waniliowym i cynamonem.
Ciasto zwinąć w rulon, posmarować roztrzepanym białkiem i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, pokroić i posypać cukrem.