Doskonałe do strudli i różnych słodkich i słonych ciastek. Jeśli robisz otwarte ciasta, użyj gęstych dżemów. Najlepiej domowej roboty bez użycia środka żelującego, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że dżem wycieknie.
Alternatywnie wybierz kształt zamknięty – na przykład rożen lub kształt placków, dzięki czemu masz pewność, że nadzienie pozostanie w środku.
Nadzienie:
Do posypania:
Przygotowujemy ciasto.
Dodać twaróg, mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Z ciastem łatwo się pracuje. Przenieś na blat.
Rozwałkuj na talerzu. Wycinamy koła, które będziemy wypełniać. Dobrze łączymy (wciskamy) krawędzie.
Alternatywnie wykonujemy rożna, listwy, wachlarze lub inne kształty według gustu. Umieść na blasze do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach.
Ale trzeba ich pilnować, upieką się za kilka minut. Na koniec dodać cukier i podawać. Ciasto możemy też zrobić z większej partii, zawsze w takim stosunku 1:1:1. Ja też robię z 500 g twarogu, 500 g mąki i 500 g margaryny.