To sto razy lepsze niż ciasto francuskie ze sklepu: Cudowne ciasto z 1 kostki twarogu na wszystkie słodkości.

To stary i naprawdę doskonały przepis, który jest sto razy lepszy niż klasyczne ciasto francuskie.

Doskonałe do strudli i różnych słodkich i słonych ciastek. Jeśli robisz otwarte ciasta, użyj gęstych dżemów. Najlepiej domowej roboty bez użycia środka żelującego, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że dżem wycieknie.

Alternatywnie wybierz kształt zamknięty – na przykład rożen lub kształt placków, dzięki czemu masz pewność, że nadzienie pozostanie w środku.

Składniki:

  • 1 miękki twaróg (250 g)
  • 1 margaryna (250 g)
  • 250 g mąki półgrubej

Nadzienie:

  • twarożek
  • mak
  • orzechy
  • marmolada
  • dżem

Do posypania:

  • Cukier puder

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto.

Dodać twaróg, mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Z ciastem łatwo się pracuje. Przenieś na blat.

Rozwałkuj na talerzu. Wycinamy koła, które będziemy wypełniaćDobrze łączymy (wciskamy) krawędzie.

Alternatywnie wykonujemy rożna, listwy, wachlarze lub inne kształty według gustu. Umieść na blasze do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach.

Ale trzeba ich pilnować, upieką się za kilka minut. Na koniec dodać cukier i podawać. Ciasto możemy też zrobić z większej partii, zawsze w takim stosunku 1:1:1. Ja też robię z 500 g twarogu, 500 g mąki i 500 g margaryny.

Można też piec w temperaturze 180 stopni, zajmuje to około 12 minut. W temperaturze 200 stopni zajmuje to 7 minut, ale to zależy od piekarnika. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!