Po prostu przygotowujesz go w piekarniku. Ten dżem jest bardzo prosty i dostosowałam go do swoich upodobań. Możesz mieć delikatniejszą konsystencję lub pozostawić kawałki w całości, to zależy od Ciebie.
Nie wahaj się i spróbuj, już nigdy nie wrócisz do klasycznego gotowania w garnku!
Przygotujmy owoce.
Pokrój morele. Usuwamy pestkę.
Dojrzałe morele pokroić w naczynie do pieczenia. Polać rumem i dosłodzić cukrem do smaku.
Wszystko miksujemy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Mieszamy tu i tam. Piecz około 1 godzinę, aż będzie szklista.
Następnie natychmiast napełnij słoiki. Zamknij szczelnie i odwróć do góry nogami, aż ostygnie.
Nasz dżem nigdy się nie zepsuł i jest najlepszy. W ten sposób robię też powidła jabłkowe i śliwkowe.