Dzieciaki szaleją na ich punkcie, a przygotowanie jest tak łatwe, że robię je codziennie w lecie. Domowe lody w 10 minut.

Doskonała recepta na letni domowy przysmak bez zestalonego tłuszczu i chemicznych dodatków. Można je szybko i łatwo przygotować i są dużo zdrowsze niż te ze sklepu.

Zdecydowanie lepiej smakują w domu. Możesz również użyć cukru lub syropu z agawy jako słodzika lub możesz go całkowicie pominąć. Banany i jogurt są wystarczająco słodkie. Przepis można łatwo przygotować. Przygotowanie tego przepisu zajmie tylko 10 minut i wystarczy zamrozić.

Składniki:

  • 2 banany
  • 330 g jogurtu bananowego
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietanki do ubijania
  • 200 g mlecznej czekolady (białej/ciemnej) + 30 ml oleju

Opcjonalnie:

  • Posiekane orzechy

Przygotowanie:

Obierz banany i pokrój je w krążki. Wkładamy je do miksera. Dodaj jogurt bananowy.

Dodajemy również cukier puder. Mieszamy. W osobnej misce ubić śmietanę na sztywną pianę.

Dodaj zmiksowaną mieszankę bananów. Dobrze wymieszaj. Przenieś do worka do szprycowania.

Umieść patyczki w foremce do lodów. Wlej śmietankę do foremek. Wstrząśnij foremkami, aby równomiernie rozprowadzić krem. Wkładamy do zamrażarki.

Następnie wyjmujemy lody z formy. Przygotujemy lukierZanurz każdy kawałek w polewie.

Niech stwardnieje i możemy podawać. Lody są pyszne i znacznie zdrowsze niż te kupne. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!