Dawno nie jadłam niczego lepszego. Pikantne kawałki kurczaka po chińsku.

Doskonałe kawałki kurczaka po chińsku, tym razem w wersji na ostro.

Idealne na szybki obiad lub kolację. Podawane z ryżem lub frytkami.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 50 g porów
  • 100 g papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • mielone chili
  • pepperoni
  • sos sojowy
  • olej

Opcjonalnie:

  • Cukinia pokrojona w cienkie plasterki
  • Kukurydza cukrowa
  • Pieczarki
  • Ziarenka sezamu

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Usuń błonę i pokrój na makaron.

Dopraw solą, mielonym czarnym pieprzem i chili. Dodaj chili w zależności od tego, jak ostre lubisz twoje jedzenie, jeśli chcesz wersję nieostrą, po prostu ją pomiń i używaj tylko czerwonej słodkiej papryki, na przykład. Dodaj olej (około 100 ml). Zmiażdżyć czosnek, dodać do mieszanki i wymieszać.

Tak przygotowaną marynatę odstawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Przygotujmy warzywa: Pokrój paprykę na makaron. Pokrojone pory.

Cebula na półksiężyce. Jeśli chcesz, możesz również użyć cienko pokrojonej młodej cukinii ze skórką. Możesz również dodać odsączoną kukurydzę z puszki lub grzyby. Podgrzej patelnię i włóż do niej piersi z kurczaka.

Smażyć, aż mięso będzie miękkie. Przez cały czas nie obniżamy temperatury, aby mięso nie wydzielało soków i nie dusiło się. Następnie dodaj wszystkie warzywa.

Mieszaj i dalej energicznie mieszaj i smaż. Polać sosem sojowym. Posyp nasionami.

Wymieszaj przez chwilę i odstaw na bok. Nic nie dodajemy i mieszamy przez cały czas smażenia.

Podawaj z ryżem lub frytkami. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!