Bez wątpienia najlepszy deser morelowy w historii. Sprawdzony przepis.

Ten deser robię przez cały rok. W sezonie zawsze ze świeżymi morelami, w pozostałych miesiącach z kompotem morelowym.

Ciasto jest pyszne i naprawdę łatwe do zrobienia. Zdecydowanie spróbuj, a nie pożałujesz.

Składniki:

Ciasto:

  • 6 żółtek
  • 360 g mąki półgrubej
  • 150 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 skórki cytryny
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Świeże morele lub 1 puszka kompotu morelowego

Nadzienie:

  • 6 białek jaj
  • 180 g cukru pudru
  • 100 g kokosa
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotuj blachę o wymiarach 30 x 40 cm.

Dno wyłożyć papierem i rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ubij cukier ze zmiękczonym masłem. Dodaj żółtka i wanilię.

Ubijaj mikserem, aż się spieni. Jeśli nie masz wanilii, możesz również dodać cukier waniliowy. Stopniowo wlewaj mleko.

Dodajemy również przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.

Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę do pieczenia. Ułożyć owoce (niech morele ociekają, aby ciasto nie wyrosło i nie zamoczyło się podczas pieczenia). Pieczemy około 20 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Przykryj śniegiem kokosowym, który przygotowaliśmy podczas pieczenia ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy zaczną się pienić, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż uzyskamy błyszczącą pianę.

Następnie dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni. Gdy pianka nabierze złotego odcienia, wyjmij ciasto. Niech ostygnie. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!