Wlej trochę oleju na patelnię i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Pokrój piersi z kurczaka na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Posyp solą i włoskimi ziołami. Smaż ok. 4-5 minut cały czas mieszając.
Ser pokrój na mniejsze kawałki. Posmaruj patelnię olejem roślinnym, wlej na nią śmietanę 30% i dodaj ser. Mieszaj i gotuj do momentu, aż ser się rozpuści. Następnie dodaj kurczaka z cebulą.
Wszystko wymieszaj, przykryć pokrywką i gotuj na małym ogniu. W międzyczasie pokrój grzyby. Wlej trochę oleju roślinnego na osobną patelnię, podsmaż grzyby i posól. Dodaj pokrojoną w półpierścienie cebulę i wymieszaj.
Ziemniaki obierz, pokrój w grubsze krążki i włóż do miski. Wlej olej, posyp solą, czarnym pieprzem i włoskimi ziołami, wymieszaj. Posmaruj blachę do pieczenia olejem i zacznij układać zapiekankę warstwami. Ułóż ziemniaki na dnie, połóż na nich pieczarki z cebulą i równomiernie wygładź powierzchnię.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki kwaśną śmietanę z wodą, solą i włoskimi ziołami.
Wyjmij formę do pieczenia z piekarnika, polej przygotowanym sosem i piecz przez kolejne 10 – 15 minut w temperaturze 180°C. Następnie wyjmij blachę i rozprowadź w niej równomiernie mieszankę z kurczakiem.