Zakochasz się w tym kurczaku z pieczarkami, ziemniakami i serem. Upiecz wszystko w piekarniku i masz pyszny obiad.

Przygotuj ten wspaniały obiad, zgodnie z tym sprawdzonym przepisem, a ożywi on Twoje codzienne menu. Pyszny kurczak pieczony z ziemniakami, pieczarkami i serem trafi w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Te połączenie składników zawsze gwarantuje wyśmienity smak potrawy!

Potrzebujesz:

  • 2 cebule
  • 2 piersi z kurczaka
  • olej roślinny
  • sól, pieprz, włoskie zioła do smaku
  • 90 g topionego sera
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 duże pieczarki
  • 3 ziemniaki
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 100 ml wody
  • 100 g twardego sera

Przygotowanie:

Wlej trochę oleju na patelnię i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Pokrój piersi z kurczaka na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Posyp solą i włoskimi ziołami. Smaż ok. 4-5 minut cały czas mieszając.

Ser pokrój na mniejsze kawałki. Posmaruj patelnię olejem roślinnym, wlej na nią śmietanę 30% i dodaj ser.  Mieszaj i gotuj do momentu, aż ser się rozpuści. Następnie dodaj kurczaka z cebulą.

Wszystko wymieszaj, przykryć pokrywką i gotuj na małym ogniu. W międzyczasie pokrój grzyby. Wlej trochę oleju roślinnego na osobną patelnię, podsmaż grzyby i posól. Dodaj pokrojoną w półpierścienie cebulę i wymieszaj.

Ziemniaki obierz, pokrój w grubsze krążki i włóż do miski. Wlej olej, posyp solą, czarnym pieprzem i włoskimi ziołami, wymieszaj. Posmaruj blachę do pieczenia olejem i zacznij układać zapiekankę warstwami. Ułóż ziemniaki na dnie, połóż na nich pieczarki z cebulą i równomiernie wygładź powierzchnię.

Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki kwaśną śmietanę z wodą, solą i włoskimi ziołami.

Wyjmij formę do pieczenia z piekarnika, polej przygotowanym sosem i piecz przez kolejne 10 – 15 minut w temperaturze 180°C.  Następnie wyjmij blachę i rozprowadź w niej równomiernie mieszankę z kurczakiem.

Na koniec posyp tartym serem i piecz przez kolejne 10-15 minut, aby ser się roztopi.  Możesz posypać danie posiekanym koperkiem i podawać do stołu. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!