Wrzucam wszystko na patelnię i chrupiący kalafior gotowy. Zasmakuje absolutnie każdemu.

Fajnie, że kalafior jest teraz dostępny przez cały rok! Ale szczególnie smaczny jest w sezonie wiosenno-letnim. Lekkie, soczyste warzywo o delikatnym smaku.

Nic dziwnego, że tak bardzo kochają go w Izraelu. Ten żydowski przepis, który przedstawię poniżej jest najlepszym sposobem przygotowania kalafiora na patelni. Co ciekawe, te warzywo w Izraelu podaje się na zimno. To sprawia, że ​​jest to idealna przekąska na ciepłe dni.

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 700 g kalafiora
  • 100 ml octu winnego
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz czarny (mielony), pietruszka do smaku
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Umyj kalafior i podziel go na kwiatostany. Jeśli natkniesz się na zbyt duże, przekrój je nożem.

Następnie gotuj je przez 8 minut w wodzie. Najważniejsze jest, żeby go nie rozgotować. Następnie włóż warzywo zimnej wody z dodatkiem octu.

Teraz osusz kalafior papierowym ręcznikiem i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor.

Wymieszaj z solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami. Wstaw do lodówki na godzinę. Gotowe!

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!