Zawsze w tym okresie często przygotowuje te pyszne danie. Przystawka z pomidorów, czosnku i ziół naprawdę nie ma sobie równych. Podobnych przepisów jest wiele, wypróbowałam już kilkanaście. Ale to właśnie ten skradł moje serce!
Papryki obierz, pokrój w plasterki i włóż do miski blendera. Dodaj obrany czosnek i trochę chili. Wymieszaj składniki, aż będą gładkie.
Do powstałej masy dodaj sól, cukier, ocet i olej słonecznikowy (lub oliwę). Dobrze wymieszaj.
Posiekaj zioła (dla tych, którzy nie lubią kolendry, mogą zastąpić ją np. pietruszką) i wymieszaj z sosem.
Pokrój pomidory na ćwiartki. Umieść trochę sosu na dnie głębokiej miski, a następnie jedną trzecią pomidorów. Naprzemienne układaj warstwy składników, na koniec polej sosem. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 dni.