Przepis na najdelikatniejsze kotlety w kremowym sosie serowym. Zapomnisz o innych przepisach.

Kotlety to uniwersalne danie, które jest uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Można je dowolnie łączyć z  puree, ryżem, makaronem i ulubionymi warzywami.

Ponadto możesz je przygotować z dowolnego mięsa mielonego. Dzisiaj proponujemy Ci pyszne kotlety w sosie serowym. Mięso duszone w sosie jest dużo bardziej soczyste, delikatniejsze i smaczniejsze.  Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a rezultat jest po prostu pyszny.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 3 kromki chleba
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz czarny do smaku
  • 400 ml śmietany
  • 150 g serka topionego np. śmietankowego

Przygotowanie:

Weź głęboką miskę, wlej wodę i włóż do niej chleb.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż cebulę na złoty kolor. Odciśnij chleb z nadmiaru wody. Połącz mięso mielone ze smażoną cebulą, chlebem, jajkiem, solą i pieprzem. Uformuj małe placki mokrymi rękami.

Smaż je na złoty kolor na patelni, pod przykryciem.

Śmietanę podgrzej w rondelku, a następnie dodaj ser. Jak tylko się rozpuści, przełóż usmażone kotleciki na drugą patelnię czy garnek.

Zmniejsz ogień i gotuj przez 25 minut pod przykryciem.

Kremowy sos serowy jest delikatny i przepyszny, zamienia zwykłe kotlety w wykwintne danie. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!