Jabłka to najpopularniejsze owoce, po które sięgamy niezależnie od pory roku. Warto dowiedzieć się wielu ciekawostek na ten temat.

Jedne z najpopularniejszych polskich owoców, czyli jabłko, to niezwykle cenne lekarstwo, jakie oferuje nam matka ziemia, mimo jego szerokiej dostępności, wielu występujących odmian i niskiej ceny, niewielu wie, jak cenne wartości zawiera i jak często powinniśmy je zjadać. 

Spożycie jabłek w Polsce i w Europie spada z roku na rok, mimo że te owoce są wyjątkowo cenne odżywczo i są typowe dla naszego regionu, a co za tym idzie, są dopasowane do naszych organizmów, nie jemy ich tyle, ile warto byłoby. 

Przeprowadzone zostały badania dowodzące, że skórka jabłek wspomaga leczenie chorób serca, raka płuc, astmę, otyłość, chorobę aizhaimera. Dodatkowo jabłka są źródłem fitochemikaliów, witamin i antyoksydantów.  Większość z nas nie spożywa jednak pestek jabłek, a są to najcenniejsze części tych owoców, gdyż są bogatym źródłem amigdaliny i jodu.

Dlaczego pestki jabłek nie są przez nas zjadane i dlaczego warto je jeść 

error: Treść zabezpieczona !!