Wystarczą 2 cukinie i obiad gotowy: Zbiór szybkich i łatwych przepisów z kilkoma składnikami, które latem ozłocisz.
Cukinia to moje ulubione warzywo – świeże, soczyste, a ponadto zawiera tylko minimum kalorii. Jego przygotowanie jest proste i można je wykorzystać do wielu wspaniałych i smacznych przepisów.
Przedstawiam Wam moje najpopularniejsze przepisy na przygotowanie cukinii, które z pewnością znajdą miejsce w Waszej kuchni. Doskonały zbiór przepisów na cukinię. Czy kiedykolwiek próbowałaś na przykład słodkiego dżemu cukiniowo-imbirowego lub pikantnego ciasta z cukinii? To najlepsze przepisy sezonu – każdy wart jest spróbowania.
Cukinia z serem
Składniki:
- 1 młoda cukinia (ok. 250 g)
- 1 ser
- 2 posiekane dymki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- opcjonalnie drobno posiekany koperek
Przygotowanie:
Umytą cukinię zetrzyj na grubo, łącznie ze skórą. Dodaj sól, wymieszaj z płatkami i odstaw na 20 minut. Jeśli po odstawieniu cukinii jest jeszcze woda, odcedź ją. Ser zetrzeć na grubo i dodać do cukinii razem z jajkiem, pieprzem, czosnkiem, cebulą i mąką.
Przygotujemy mieszankę wystarczająco plastyczną do formowania pasztecików. W razie potrzeby wymieszaj bułkę tartą. Pobieramy mniej więcej taką samą ilość mieszanki i formujemy klopsiki, które pokrywamy bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Placki z cukinii z nadzieniem
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 jajka
- 1 ziemniak
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 g startego sera
- Gładka mąka 2-3 lub łyżki według potrzeb
- Sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
Nadzienie:
- Kwaśna śmietana
- Ser w osłonce
- Ząbek czosnku
- Tarty ser
- Grubo posiekana zielona cebula
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinię obrać (nie trzeba, jeśli jest młoda), zetrzeć i posolić – pozwolić jej się spocić przez kilka minut, a następnie wlać sok. Dodajemy startego ziemniaka, sera, rozgniecionego czosnku, jajek i mąki, aby uzyskać konsystencję ciasta. (możesz też dodać do ciasta startego selera lub marchewki, nie bój się eksperymentować, te naleśniki nie mogą się nie udać).
Z ciasta dzielimy na patelnię mniejsze naleśniki, które smażymy z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu z placka z cukinii usuń serwetką. Połowę kotletów ułożyć na talerzu i posmarować sosem ze śmietany, sera (tartego i roztopionego), cebuli i czosnku. Przykryj pozostałymi naleśnikami i podawaj. To uczta!
Placki z cukinii z kefirem
Składniki:
- Cukinia 450 g
- Kefir 300 ml
- Jajka 4 szt
- Mąka gładka 350 g
- Olej słonecznikowy 1 łyżka stołowa
- Pietruszka 2 łyżki
- Sól
- 0,5 łyżeczki sody
- Masło do smarowania naleśników
- szynka
- ser
Przygotowanie:
Zetrzyj cukinię na drobnej tarce, wyciśnij sok. Dodaj jajko, sól, kefir, posiekaną pietruszkę i wszystko wymieszaj. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszać gęste ciasto. Dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego, sody i wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Smażyć na gorącej patelni z olejem roślinnym, smażyć naleśnik z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki posmarować masłem i doprawić do smaku.
Chłopskie danie z cukinii
Składniki:
- 2 mniejsze cukinie (około 500-600g)
- 150 g mięsa z lodówki (ja użyłam kiełbasy i szynki)
- 150-200 g sera wędzonego (lub zwykłego edamu)
- 2 większe jajka lub 3 mniejsze
- 4 ząbki czosnku
- Przyprawy do smaku lub świeże zioła (majeranek, oregano, kminek…)
- 1-2 łyżki śmietany – opcjonalnie
- 1/2 opakowania proszek do pieczenia
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka bułki tartej
- Olej
Przygotowanie:
Na dużej tarce zetrzyj całą cukinię do dużej miski. Dodaj starty ser, śmietanę i drobno posiekane kiełbaski. Dodaj do smaku świeże posiekane zioła lub suszone zioła. Do smaku dodajemy również jajka, bułkę tartą (odkładamy trochę do wylania blachy), zmiażdżony czosnek, proszek do pieczenia, sól i czarny pieprz.
Wymieszaj i umieść na wyższej blasze, którą wcześniej wysmarowaliśmy olejem i posypaliśmy odrobiną bułki tartej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez pół godziny. Ale dla pewności sprawdzamy też, czy jest pięknie upieczony.
Cukinia zapiekana w sosie śmietanowym
Składniki:
- 3 kawałki młodej cukinii
- 50 g masła
- 100 g słodkiej śmietanki
- 2 jajka
- 1 ząbki czosnku
- Sól, pieprz czarny i papryka słodka do smaku
Przygotowanie:
Cukinię umyć (nie trzeba obierać) i pokroić w cienkie krążki. Posyp koła solą i pozwól im się pocić przez 15 minut. Następnie usuwamy nadmiar płynu.
Zmiękczone masło mieszamy ze śmietaną, jajkami i zmiażdżonym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj formę do pieczenia olejem lub masłem i ułóż krążki cukinii. Cukinię polać sosem, posypać czerwoną papryką i doprawić solą i pieprzem.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Klopsiki z cukinii z pieca
Składniki:
- 3 młode cukinie
- 2 jajka
- 200 g drobno startego sera
- 200 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- Bułka tarta
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- Pęczek koperku
- Sól, pieprz, czerwona papryka
Przygotowanie:
Umyj cukinię i koperek. Zetrzyj cukinię, dodaj sól i pozostaw na 15 minut, aby uwolniła się woda. Odcedź i dodaj starty ser i pokruszony ser feta.
Dodać jajka, drobno posiekany koperek, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy z masy kulki, które obtaczamy w bułce tartej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Naciśnij dłonią, aby uformować klopsik.
Polać klopsiki odrobiną oleju i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Obracać się podczas pieczenia.
Możesz też podsmażyć mieszankę, ale zdecydowanie polecam lżejszą wersję pieczoną.
Łatwa rolada z cukinii
Składniki:
- 2 cukinie
- 5 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
- Sól i pieprz
Nadzienie:
- 200 g twarogu, twarogu lub twarogu (lub ulubionej pasty)
- 100 g szynki pokrojonej w plastry
Uwaga: do ciasta można dodać płatki owsiane, wtedy wystarczą 3 jajka
Umyj, zetrzyj i posól cukinię – pozwól jej się spocić przez 15 minut i wylej sok. Następnie dodajemy jajka, zmiażdżony czosnek, ser i mieszamy jednolitą masę, którą równomiernie układamy na blasze do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut – lub do momentu, gdy ciasto się zarumieni.
Następnie po prostu schładzamy, smarujemy serem i kładziemy na nim plastry szynki. Zwiń i podawaj. Do ciasta możesz dodać ulubione przyprawy, zielone zioła lub np. posiekaną papryczkę chili, jeśli lubisz ostre przekąski.
Kulki cukiniowo-serowe
Potrzebujemy:
Do nadzienia:
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- Łyżeczka soli
- Czarny pieprz mielony
- 1 jajko
- 100 g startego twardego sera
- 4 łyżki bułki tartej
Do pakowania:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
Zbliżać się:
Cukinię obieramy i grubo zetrzymy na tarce. Dodaj sól i odstaw na chwilę, aż cukinia wypuści sok. Usuń nadmiar płynu, dodaj ser, bułkę tartą, czosnek, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masę formujemy w kulki, które zawijamy w klasyczny trójpak (mąka zwykła, jajko, bułka tarta). Smażyć na oleju, aż kulki będą złote na powierzchni. Nadmiar oleju usuń serwetką.
Roladki z cukinii z kurczakiem
Potrzebujemy:
- Młoda cukinia lub dynia
- 1 kawałek piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 50 startego twardego sera
- Sos paprykowy (nie pikantny)
- Liście bazylii
- Sól
- Czarny pieprz mielony
- Oliwa z oliwek
Zbliżać się:
Cukinię oczyścić i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej plastry cukinii. Skrop każdy plasterek oliwą, solą i pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 5-7 minut. Cukinia będzie wtedy bardziej miękka, soczysta i łatwiejsza w obróbce.
W międzyczasie pokrój kurczaka w cienkie plasterki, dodaj sól i pieprz i włóż do miski razem z wyciśniętym czosnkiem. Pozostaw mięso na chwilę w marynacie. Wyjmij cukinię z piekarnika i odczekaj chwilę, aż ostygnie. Na każdy kawałek cukinii położyć plaster mięsa, starty ser, liście bazylii i odrobinę sosu.