Jeśli chcesz pierwszej klasy nadziewanej papryki, postępuj zgodnie z tym przepisem. Instrukcje.

Nie wiem jak ty, ale z łatwością mogłabym codziennie jeść faszerowaną paprykę. Ale nie byle jaką, tylko tą – taką, jaką robiły nasze babcie!

Składniki:

Farsz:

  • 5 oczyszczonych papryczek
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • Czarny pieprz mielony

Sos:

  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek domowego ketchupu
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 i 1/2 l wody
  • 2-3 kawałki liścia laurowego
  • 3 kulki czarnego pieprzu
  • 2 kulki ziela angielskiego

Do pieczenia:

  • 4 łyżki oleju
  • 2,5 łyżki mąki półgrubej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

Składniki:

Umyj paprykę i usuń nasiona. Oczywiście najlepiej jest użyć papryki domowej.

Połącz mięso z innymi składnikami, aby przygotować farsz mięsny. Dobrze wymieszaj. Do ognia wlać 1 i 1/2 l wody.

Dodać cukier, sól, kulki pieprzu i liść laurowy. Niech się zagotuje. Papryki napełnić mieszanką mięsną i z reszty masy uformować kulki.

Najpierw ugotuj papryki w wodzie, a po około kwadransie dodaj kulki Do wody dodajemy również ciśnienie zmieszane z keczupem. Gotuj przez 15-20 minut.

Klasycznie rozgrzej olej do pieczeni i posyp mąką, gdy się zrumieni, dodaj paprykę, wymieszaj i zalej zimną wodą. Zagotuj i wymieszaj, aby w mieszaninie nie było grudek.

Papryki i kulki (także paprykę i liść laurowy) wyjąć z wody. Dodaj zasmażkę i dobrze wymieszaj – ja też mam tendencję do mieszania całej masy. Gotuj przez chwilę i możemy służyć. 🙂 Tutaj faszerowane papryki podawane są również na obiad z chlebem.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!