Do sosu:
Usuń końce z cukinii, obierz je. Przekrój na pół i usuń nasiona. Zetrzyj cukinię na grubej tarce.
Przełożyć startą cukinię do sitka, posolić, wymieszać i pozostawić na 15 minut. Zetrzyj marchewki i ziemniaki na drobnej tarce.
Wyciśnij nadmiar płynu z tartych ziemniaków i cukinii i włóż do czystej miski. Następnie dodaj marchewki.
Ubij jajka w misce i dodaj je do miski na warzywa. Następnie dodaj posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, w małe krążki. Wymieszaj szpatułką.
Następnie dodaj kaszę mannę, sól, pieprz i wymieszaj. Odstaw mieszaninę na 15 minut, aby kasza manna mogła puchnąć.
Przygotuj sos: do mniejszej miski dodaj majonez, śmietanę, czosnek, koperek. Wymieszać łyżką. Z mieszanki formujemy klopsiki i kładziemy je na twardej powierzchni.
Smaż klopsiki na oleju przez 2 minuty z obu stron. Następnie umieść je w naczyniu do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 150°C.