Klopsiki z cukinii: Pyszne i delikatne klopsiki warzywne.

Pulpety warzywne z cukinią według naszej receptury są aromatyczne, soczyste, delikatne w środku i z chrupiącą skórką na wierzchu. Każdy od razu zakocha się w tym przepisie.

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • wiosenna cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz

Do sosu:

  • 60 g majonezu
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek

Przygotowanie:

Usuń końce z cukinii, obierz je. Przekrój na pół i usuń nasiona. Zetrzyj cukinię na grubej tarce.

Przełożyć startą cukinię do sitka, posolić, wymieszać i pozostawić na 15 minut. Zetrzyj marchewki i ziemniaki na drobnej tarce.

Wyciśnij nadmiar płynu z tartych ziemniaków i cukinii i włóż do czystej miski. Następnie dodaj marchewki.

Ubij jajka w misce i dodaj je do miski na warzywa. Następnie dodaj posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, w małe krążki. Wymieszaj szpatułką.

Następnie dodaj kaszę mannę, sól, pieprz i wymieszaj. Odstaw mieszaninę na 15 minut, aby kasza manna mogła puchnąć.

Przygotuj sos: do mniejszej miski dodaj majonez, śmietanę, czosnek, koperek. Wymieszać łyżką. Z mieszanki formujemy klopsiki i kładziemy je na twardej powierzchni.

Smaż klopsiki na oleju przez 2 minuty z obu stron. Następnie umieść je w naczyniu do pieczenia i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 150°C.

Pyszne klopsiki warzywne podawane są ze świeżym sosem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!