Niesamowite – Tą metodą piecze się chleb w 6 minut: Szybki i smaczny przepis.

Prosta pita, którą możesz wykorzystać np. do kebaba, zjeść nadziewanego lub wytrawnego. Można go przygotować na wiele sposobów, proponujemy Ci podstawowy przepis.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (200 ml)
  • 1 szklanka wody (200 ml)
  • 1 filiżanka jogurtu (125 ml)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 opakowania świeżych drożdży (21 g)
  • 1 łyżka cukru granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5,5 szklanki mąki pszennej (550-600 g)

Przygotowanie:

Dodaj ciepłą wodę do miski. Następnie dodaj ciepłe mleko i jogurt.

Wlej olej do mieszanki. Dodać cukier i posypać drożdżami.

Mieszaj trzepaczką, aż drożdże się rozpuszczą. Posypać mąką, solą i dwukrotnie wymieszać.

Ręcznie zagnieść miękkie i lekko lepkie ciasto. Przykryj miskę folią i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Posyp ciasto mąką, odciśnij powietrze i przenieś na posypany mąką stół. Lekko zagnieść w kulę, podzielić na 10 części i uformować kulki.

Posyp ciasto mąką i rozwałkuj wałkiem na grubość 3-4 mm. Rozwałkuj ciasto, przykryj i odstaw na 10 minut.

Posyp tacę mąką kukurydzianą, pojedynczo wyławiaj rozwałkowane ciasto. Odwróć blachę do góry dnem i rozgrzej piekarnik do 250°C.

Ciasto układać jedno po drugim na blasze do pieczenia, która będzie upieczona w ten sposób z jednakową grubością na górze i na dole. Piecz chleby przez 5-7 minut i wyjmuj je płaską łyżką.

Możemy podać puszyste pieczywo. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!