Karkówka na cebuli i karmelu: Najlepsze delikatne mięso w sosie, jakie kiedykolwiek jadłam.

Doskonałe mięso w sosie karmelowym z cebulą i fantastycznym smakiem. Ten przepis na pewno Ci się spodoba – idealny niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4 czubate łyżki cukru
  • pieprz
  • olej
  • sól

Sos:

  • 250 ml wody
  • 200 ml piwa
  • 3 łyżki słodkiego ketchupu
  • 2 łyżki sosu rybnego (można zastąpić maggi)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przystawka:

  • Gotowane ziemniaki
  • Tłuczone ziemniaki
  • Ryż

Przygotowanie:

Mięso pokroić w większą kostkę (jak na gulasz), można też pokroić w plastry.

W garnku podsmaż cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Dodać mięso i smażyć mieszając. Następnie rozpuść cukier na patelni.

Jak tylko cukier się skarmelizuje, polej karmelem mięso i cebulę, wymieszać. Przygotujmy sos: wodę wymieszać z sosem i cukrem.

Następnie dodać ocet i ketchup, doprawić czarnym pieprzem. Sosem polać mięso w garnku. Gotować przez 1 godzinę. Następnie zalewamy piwem mięso w garnku, mieszamy i gotujemy, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub puree ziemniaczanym. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!